Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars
© Shutterstock
Universet - Mars

Hvilken farge har Mars?

Mars ser rød ut fra Jorden. Men ville man opplevd samme farge hvis man tenkte seg at man sto på planeten selv?

Den virkelige fargen på Marser faktisk noe forskerne strides om for tiden. Da det første fargebildet, tatt av sonden Viking 1 i 1976, ble publisert, viste det et landskap i brunnyanser med en vakker lyseblå himmel over. Men noen timer senere sendte NASA ut en fargelagt utgave, der alt – til og med himmelen – hadde en markert oransjerød kulør. Alle de senere fargebildene fra Mars – også de nyeste som Mars-bilene har tatt – er nemlig digitale, og da kan man faktisk selv velge fargene. Derfor er det verken lett eller entydig å avgjøre hva øyet ville sett. I det siste er det reist tvil om den helrøde versjonen av Mars, og i stedet for å fargelegge noe ut fra et resultat man faktisk kjenner på forhånd, har man forsøkt å holde seg til de opprinnelige dataene. Og de synes å vise at Mars-jorden ikke er rød, men brun, og at himmelen er blå. Det stemmer at Mars gir inntrykk av å være rød når man ser den i en liten kikkert. Men det er ikke nødvendigvis samme farge man ville opplevd om man selv var der. Det er som med Månen: Den virker hvit når vi ser på den, men egentlig er den brunaktig.

Les også:

Mars

Mars blir en ringplanet

4 minutter
Mars

Borebisse på Mars sender muldvarp i jorden

13 minutter
Mars

Mens du sov: Emiratene sendte sonde mot Mars

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul