Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hull i atmosfæren tapper Mars for vann

I flere tiår har forskere grublet over hvorfor Mars mistet sine hav og elver for 3,8 millioner år siden. Nå kan gåten endelig være løst takket være nye datasimuleringer.

Shutterstock

Mars var inntil for 3,8 milliarder år siden nesten like våt som jorda, med sjøer, elver og et stort hav som dekket om lag en tredjedel av planeten.

Hittil har det vært en gåte for forskerne hvor alt det vannet har blitt av, men nå har en gruppe tyske og russiske astronomer funnet en forklaring.

Den røde planeten har rett og slett blitt tappet for vann av støvstormer og varme somre.

Årstider er mer ekstreme

Mars har årstider akkurat som jorda, men på den røde planeten er de mye mer ekstreme fordi banen er mer forskjøvet, og sola ikke er helt i sentrum.

Det innebærer at når det er sommer på den sørlige halvkulen, er Mars mye nærmere sola enn resten av året.

Konsekvensen er at atmosfæren på den sørlige halvkulen varmes opp, og det skaper et hull som vanndamp kan slippe ut gjennom.

Normalt er vanndampen stengt inne i atmosfæren av et kaldt luftlag som ligger i 60–90 kilometers høyde. Det er dette laget det går hull på når det blir sommer på planetens sørlige halvkule.

Mars har vært en blå planet som jorda, men for 3,8 milliarder år siden begynte den å miste vannet. I dag finnes restene som is ved polene.

Vanndampen faller som snø

Forskerne har testet teorien med datasimuleringer, og de viser at vann under disse forholdene vil fordampe fra planetens overflate, slippe ut gjennom hullet i atmosfærens kalde lag og vandre videre ut i et høyere lag.

Herfra beveger dampen seg mot planetens poler, der den igjen vandrer ned gjennom atmosfæren og faller som snø.

Men ikke alt vannet når fram. Oppe i atmosfærens øvre lag er vannmolekylene utsatt for ultrafiolett stråling fra sola, som spalter dem til hydrogen og oksygen.

Hydrogenet forsvinner ut i verdensrommet og etterlater oksygenet i atmosfæren. Dermed mister Mars vann over tid, og det som blir igjen, samles som is ved polene.

Varm sommer brenner hull i atmosfæren

1 / 4
1234

På den sørlige halvkulen av Mars blir sola så skarp om sommeren at den brenner hull i det luftlaget som vanligvis holder på planetens vanndamp.

© shutterstock og mikkel juul jensen

Støvstormet gjør det verre

Datamodellen viste også at prosessen forsterkes av de støvstormene som den røde planeten ofte herjes av.

De frakter ganske små støvpartikler, som bærer vannmolekyler med seg, høyt opp i atmosfæren, og partiklene har faktisk enda lettere for å nå opp i de øvre lagene enn vannmolekylene har på egen hånd.

Det gir en selvforsterkende virkning: Jo mindre vann det er på overflaten, jo mer støv virvles opp av stormene, og jo mer vann mister planeten.

Les også:

Mars

Kina sender rover til Mars for å finne liv

7 minutter
Mars

Mars blir en ringplanet

4 minutter
Mars

Borebisse på Mars sender muldvarp i jorden

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul