Forvandlingsroboter skal innta Mars

En blykjerne som kan iføre seg forskjellige eksoskjeletter. Det er forskernes nye forslag til hvordan vi best utforsker fremmede planeter.

Mars
© CSAIL/MIT & CLAUS LUNAU/SHUTTERSTOCK

Vi kjenner dem fra filmer, leketøy og tegneserier: transformers, roboter som på et øyeblikk kan ommøblere seg selv og skifte fra å være rullende til å seile eller fly.

I et eksperiment på MIT, Massachusetts Institute of Technology, har fantasien nå blitt omsatt til virkelighet.

Et team av ingeniører har utviklet en liten robot som kan skifte mellom fire funksjoner ved hjelp av selvfoldende eksoskjeletter.

Designet er inspirert av den japanske papirbrettekunsten origami.

Roboten skifter skjelett selv

Roboten består av en terning og fire løvtynne ark av plast, som ved hjelp av varme kan folde seg sammen til et eksoskjelett som gir kuben spesielle egenskaper.

I forsøket fjernstyrte forskerne robotene med magneter og elektrisitet, men på sikt er det meningen at de skal utvikles til å bevege seg helt autonomt.

Eksoskeletter bygger koloni på Mars

Forskerne håper at den lille multifunksjonelle roboten baner vei for en helt ny type av kompakte roboter som kan spesialisere seg alt etter oppgaven.

For eksempel trenger romorganisasjoner i framtiden ikke sende mange forskjellige roboter til Mars – de kan nøye seg med en enkelt robot med en bunke eksoskjeletter for å bygge en koloni på planeten.

###

Origamirobot kan gå, seile, kjøre og fly

Eksoskjelettene har folder, fordypninger og varmefølsomme tråder innleiret i designen, og når de blir varme, trekker de seg sammen og svøper seg rundt roboten.

Forskerne styrer den lille roboten bort til et eksoskjelett med magneter.

Roboten består av en blykjerne, der første eksoskjelett blir til en gå-bot med lasteplan.

Roboten beveger seg i rykk og kan ta på seg fire andre eksoskjeletter som den tar av ved å vibrere eller bevege seg ut i vann, der «hengslene» oppløses.