ESA vil høste vann på Mars

Å dra til Mars uten vann er håpløst hvis et menneske skal overleve. Men det vil ESA gjøre noe med.

Exomars

Vann til avlinger, vann til matlaging og rent drikkevann. Det europeiske romagenturet ESA vil sørge for at fremtidige reisende til Marshar rikelig med vann. Og vannet skal ikke være medbrakt – i stedet skal vann fra Mars gjøres klar til inntak.

Vann flyter på Mars

Ifølge NASA hadde Mars engang mer vann enn det er i Ishavet.

Vannet på Mars er funnet i Garnikrateret.

Astronomene har lenge visst at Mars i sine unge år hadde store hav og elver. Men over de siste milliarder år er vannet forsvunnet, og inntil for et par måneder siden var astronomer verden over overbeviste om at Mars var gold og tørr.

Ved hjelp av infrarøde bilder lyktes det NASAs forskere å bevise at det fortsatt er flytende vann på Mars. Men det finnes bare i små mengder, og vannet er utrolig saltholdig. Det er dette vannet ESA vil rense.

Mars-vann skal renses

ExoMars-roveren blir sterilisert ekstra grundig før avreise til Mars. Den skal ikke forurense Mars-vannet med bakterier fra Jorden.

I mai 2018 sender ESA ExoMars mot den røde planeten. Med om bord er blant annet en rover, som skal undersøke planeten for tegn på liv. Men det er ikke alt – det mobile laboratoriet blir også utstyrt med et filtreringsapparat som kan rense Mars’ eget vann.

Videoen viser hvordan ExoMars-prosjektet er delt opp i flere trinn.

Lager vann til Mars-kolonister

I første omgang vil det bare være svært små mengder vann som kommer gjennom møllen. 'Habit', som filtreringsanordningen heter, er utviklet ved det tekniske universitetet i Luleå i Sverige og kan rense 50 liter vann på et Mars-år – 687 dager på Jorden.

Hvis oppdraget blir en suksess, er håpet at prosjektet kan skaleres opp i størrelse. På sikt skal det kunne generere vann til fremtidige Mars-kolonier.

Men rent vann er ikke det eneste som kreves for at mennesker kan overleve på Mars. Her kan du lese enda mer om hva som skal til: