NASA

Dette vet Nasa etter et år på Mars

26. november 2018 brøt InSight Lander gjennom atmosfæren på Mars. Da hastigheten var nede på 1360 km/t, foldet en fallskjerm seg ut, varmeskjoldet ble koblet av, og InSight Lander falt mot den røde overflaten som i ett år har overrasket Nasa-forskere gang på gang. Her er det vi vet etter ett år.

InSight Lander er bygget hos Lockheed Martin Space i Denver, Colorado.

Den styres fra Nasas Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama.

Landingsfartøyets nåværende posisjon er: Mars.

InSight var med da Atlas V-raketten tordnet mot nattehimmelen 5. mai 2018.

Seks måneder og tre uker senere kunne InSight Lander (den røde pilen) sendes ned mot Mars-overflaten for å gi Nasa informasjon på planetens skorpe, mantel og kjerne.

Den 350 kilo tunge InSight Lander er et stasjonært landingsfartøy uten hjul. Derfor utfører den oppgaver sine fra det punktet der den landet.

Og selv om det bare er ett år siden Insight Lander plantet sine tre hydrauliske bein på Mars, har det allerede kommet banebrytende informasjon tilbake til jorda.

Lyden av Mars

© NASA

Som det første romfartøyet i verden plasserte InSight Lander seismometret på en fremmed planet – med en robotarm – 19. desember 2018.

Seismometret, som går under navnet SEIS, har som oppgave å avlytte Mars-skjelv og de meteornedslagene som måtte treffe planeten.

Siden april har Nasa vært vitne til over 20 Mars-skjelv, som kommer til uttrykk i subwooferaktige, vedvarende, dype basstoner. Du kan lytte til lyden av Mars her.

De supersensitive «ørene» som hviler mot planetens overflate, har ikke bare dokumentert en rumling. SEIS har også dokumentert hvor kraftige vinnende kan bli på planeten.

Og nettopp vindene på Mars er en av de store utfordringene for romsonden.

Et støvete selfie

© NASA

Landingsfartøyet tok sin første selfie 6. desember (bildet til venstre). Bildet er en kollasj av elleve bilder som er tatt med et kamera som er montert på robotarmens albue.

  1. mars 2019 tar samme kamera en ny billedserie av InSight Landers ytre (bildet til høyre). Her viser et teppe av støv hvilke værforhold Nasas nyeste innflytter må tåle.

Forskerne er redde for at alt støvet etter hvert vil dekke til solpanelene, slik at fartøyet ikke får energi.

Men det viser seg at vinden også fjerner støv fra InSight Lander. Det gir den fornyet energi – og forskerne fornyet håp.

En steinhard overflate

I tillegg til å måle lyder fra Mars, skal InSight Lander måle temperaturer.

Derfor har landingsfartøyet siden 28. februar 2019 hamret måleinstrumentet sitt – som kalles muldvarpen - ned i planetens overflate.

Romfartøyet kan begrave muldvarpen fem meter under overflaten. Men den steinharde overflaten gjør at muldvarpen bare er kommet seg 35 centimeter ned.

Forskerne vet ikke hvorfor det går så sakte. Derfor får muldvarpen nå hjelp av robotarmens skuffe.

Skuffen skal presse muldvarpen mot den ene veggen i hullet, mens den fortsatt banker nedover. Nasa-forskerne tror at den «fastklemte» muldvarpen får bedre friksjon til å komme ned under overflaten.

2,4 millioner navn er med

© NASA

Før InSight Lander forlot jorda, avviklet Nasa en konkurranse. Vinnerne kunne få skrevet navnene sine på to mikrochiper som ble fastmontert på romfartøyet.

Den første mikrochipen fikk 800 000 navn. Den andre (på bildet) fikk 1,6 millioner navn.

Med en elektronstråle er navnene i de to mikrochipenes inngravert med ekstremt tynne bokstaver, mindre enn en tusendel av et menneskehår på tvers.

Mer enn 10 millioner søkte om å få navnene sine sendt til Mars sammen med Insight Lander.

Men det er altså bare 2,4 millioner jordboere som kan skryte av at navnet sitt er foreviget på InSight Lander – på Mars.