Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De første marsboerne skal bo i gamle vulkaner

Astronautene på en permanent Mars-base må beskyttes mot kosmisk stråling, som er over ti ganger sterkere enn på jorden. Den beste løsningen er å bo i hulrom skapt av vulkaner.

Sefrina Arifin

En forskergruppe har nå funnet det sikreste stedet å bygge en bemannet base på Mars: i lavatunneler skapt av vulkaner som ikke lenger er aktive.

Her vil beboerne være best skjermet mot den kosmiske strålingen som ellers innebærer en alvorlig helserisiko.

I motsetning til jorden har ikke Mars et magnetfelt som beskytter mot strålingen. Derfor må de kommende marsboerne beskyttes på andre måter, og her er løsningen ifølge forskere fra Center for Planetary Science i USA bokstavelig talt å gå under jorden – jo dypere, jo bedre.

Lavlandet er det sikreste

Forskerne har først funnet fram til de områdene på den røde planeten som strålingsmessig er best egnede.

Forskere er på jakt etter huller i overflaten på Mars, som er tegn på lavatunneler under overflaten. Det beste stedet å lete er sletten Hellas Planitia på den sørlige halvkule.

© NASA

Valget falt på den store sletten Hellas Planitia, på den sørlige halvkulen, fordi den er blant planetens lavestliggende områder.

Det innebærer at strålingen må gjennom mer av atmosfæren til Mars før den treffer overflaten, og bare det senker strålingsnivået med 50 prosent.

Det er imidlertid fortsatt for høyt, 25 prosent høyere enn det astronautene på romstasjonen ISS er utsatt for – og de oppholder seg typisk bare på stasjonen noen måneder.

Overflaten viser spor av tunneler

Derfor foreslår forskerne å utnytte lavatunnelene. De har gransket nærbilder av Mars-overflaten og funnet tegn på at det finnes delvis sammenraste tunneler ved flere av planetens døde vulkaner.

Lavatunneler er over 500 millioner år gamle

Tunnelene under overflaten på Mars er skapt av prosesser i planetens fortid, da den fortsatt hadde aktive vulkaner.

Tilsvarende tunneler finnes på jorden, og forskerne har brukt dem til å undersøke hvor godt de beskytter mot stråling.

Analysene viser at strålingen i en tunnel på Mars bare er 18 prosent av nivået på overflaten på Hellas Planitia. Hvis det lykkes å finne en tunnel i dette området, vil den være det optimale stedet å bo for de første kolonistene på Mars.

Les også:

Strandede grindhvaler
Hvaler

Forskere måper: 470 grindhvaler strander i Australia

4 minutter
Kvinne knekker fingre
Kroppen

Kan det stemme at jeg får gikt av å knekke fingre?

2 minutter
Legemidler

Svindel ga vaksiner et dårlig rykte

20 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul