Mars

Planeten Mars

Den røde planeten

Mars er den mest utforskede planeten i solsystemet. Selv om Mars i dag er veldig forskjellig fra jorda, mener forskerne at de to planeter en gang har vært ganske like, og studier har også vist at det er tegn på vann på Mars. Det store spørsmålet er derfor: finnes det liv på Mars? Og kan det i fremtiden bo mennesker på Mars? Illustrert Vitenskap følger alltid med på de nyeste oppdagelsene om den røde planeten og jakten på liv i verdensrommet. Plukk opp fakta og kunnskap om Mars på denne siden.

Planeten Mars

Mars er en steinplanet, akkurat som jorda. Overflaten er tørr og dekket med støv i en rødlig farge, og derfor går den også under navnet Den røde planet

Tyngdekraften på Mars er bare 38 prosent av tyngdekraften på jorda, og atmosfæren er veldig tynn.

Det meste av atmosfæren består av karbondioksid, og den beskytter ikke mot ultrafiolett lys fra sola.

Planeten Mars

© Shutterstock

Finner vi liv på Mars?

Siden 1970-tallet har roboter og sonder utforsket Mars, og det er funnet tegn på vann og at det tidligere har vært flytende vann der. Den gangen hadde Mars også en tykkere atmosfære og var bedre egnet for liv. Tegn på vann på Mars har stor betydning for oss mennesker. Vannet kan vise seg å være grobunn for primitivt liv og dermed løse mysteriet om vi er alene i verdensrommet. På sikt vil vann på den røde planeten gjøre det lettere å bosette mennesker på Mars. Den røde planeten er blant de mest opplagte kandidatene i jakten på en ny verden for menneskeheten.

Avstand fra jorda til Mars

Avstanden fra Mars til jorda kan variere mellom 399 millioner km og 55,7 millioner kilometer fordi planetene beveger seg i ulike baner.

Hvis et romfartøy skal sendes til Mars, er det viktig å velge riktig tidspunkt. Reisetiden vil uansett være minst seks måneder.

Fakta om Mars

  • Mars har 2 måner, Phobos og Deimos.
  • Temperaturen på Mars er -63 °C (i gjennomsnitt)
  • Avstanden fra Mars til solen er 228 millioner km.
  • Diameteren til Mars er 6779 km.
fakta_om_mars

© Shutterstock