Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars

Planeten Mars

Den røde planeten

Mars er den mest utforskede planeten i solsystemet. Selv om Mars i dag er veldig forskjellig fra jorda, mener forskerne at de to planeter en gang har vært ganske like, og studier har også vist at det er tegn på vann på Mars. Det store spørsmålet er derfor: finnes det liv på Mars? Og kan det i fremtiden bo mennesker på Mars? Illustrert Vitenskap følger alltid med på de nyeste oppdagelsene om den røde planeten og jakten på liv i verdensrommet. Plukk opp fakta og kunnskap om Mars på denne siden.

Planeten Mars
© Shutterstock

Planeten Mars

Mars er en steinplanet, akkurat som jorda. Overflaten er tørr og dekket med støv i en rødlig farge, og derfor går den også under navnet Den røde planet

Tyngdekraften på Mars er bare 38 prosent av tyngdekraften på jorda, og atmosfæren er veldig tynn.

Det meste av atmosfæren består av karbondioksid, og den beskytter ikke mot ultrafiolett lys fra sola.

Finner vi liv på Mars?

Siden 1970-tallet har roboter og sonder utforsket Mars, og det er funnet tegn på vann og at det tidligere har vært flytende vann der. Den gangen hadde Mars også en tykkere atmosfære og var bedre egnet for liv. Tegn på vann på Mars har stor betydning for oss mennesker. Vannet kan vise seg å være grobunn for primitivt liv og dermed løse mysteriet om vi er alene i verdensrommet. På sikt vil vann på den røde planeten gjøre det lettere å bosette mennesker på Mars. Den røde planeten er blant de mest opplagte kandidatene i jakten på en ny verden for menneskeheten.

fakta_om_mars
© Shutterstock

Avstand fra jorda til Mars

Avstanden fra Mars til jorda kan variere mellom 399 millioner km og 55,7 millioner kilometer fordi planetene beveger seg i ulike baner.

Hvis et romfartøy skal sendes til Mars, er det viktig å velge riktig tidspunkt. Reisetiden vil uansett være minst seks måneder.

Fakta om Mars

  • Mars har 2 måner, Phobos og Deimos.
  • Temperaturen på Mars er -63 °C (i gjennomsnitt)
  • Avstanden fra Mars til solen er 228 millioner km.
  • Diameteren til Mars er 6779 km.

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul