Shutterstock
Supermåne

Supermåne 2023 - Når er det supermåne?

Et par ganger i året kommer fullmånen nærmere jorden. Fenomenet kalles også supermåne, og 1. august 2023 kan du oppleve det i Norge.

Supermåne 2023

En til tre ganger i året kommer fullmånen usedvanlig tett på jorda. Når det skjer, tar den opp omkring sju prosent mer plass på himmelen enn normalt, og den lyser 16 prosent sterkere.

Fenomenet, som kalles supermåne, oppstår fordi månens bane er oval og jorda ikke ligger midt i ovalen – det innebærer at månens avstand til oss varierer i løpet av en måned.

Når den er lengst vekk, er månen over 400 000 kilometer unna, og når den er nærmest, er den under 359 000 kilometer unna.

Den neste supermånen i Norge er 1. august 2023 klokken 20:33.

Den store, klare fullmånen gir gode muligheter for å studere hele månens synlige side med en kikkert. Her kan du få øye på store, mørke områder.

Det er vulkanske sletter som består av bergarten basalt, som ble dannet for flere milliarder år siden av lava fra månens indre.

Den siste supermånen vi hadde var 13. juli 2022 klokken 20:37.

Supermåne tett på

Under en supermåne er fullmånen sju prosent større enn normalt.

© Shutterstock

Se fullmånen helt tett på

Det er 384 000 kilometer til månen, men med vår kraftige kikkert kan du komme helt tett på Månens meteorkrater og fjellkjeder.


Du får din egen kikkert og et abonnement på Illustrert Vitenskap for KUN 99,50 kroner. Du sparer altså 928 kroner. Klikk her og få det gode tilbudet.

Supermåne-kalender 2023

Se når vi har supermåne i Norge i kalenderen under.

    1. august 2023
    1. august 2023

I 2022 har vi også en supermåne der det er nymåne og ikke fullmåne som er tettest på jorden. Den typen kalles også supernymåne, og det oppstår 23. desember 2022.

Det er imidlertid bare under fullmåne at vi kan betrakte supermånen fra jorden.

Det skyldes at månen ikke er synlig under nymåne når himmellegemet står rett mellom jorden og solen.

Slik ser du supermånen

Illustrert Vitenskap gir deg guiden til hvordan du best opplever supermånen i Norge.

  • Hvor og når: Den 1. og 31. august. kan du oppleve årets største fullmåner. Størrelsen skyldes at månen er på det punktet i banen sin der den er nærmest jorden – henholdsvis 363.815 og 363.667 kilometer. Månen dukker opp i østlig retning rett etter solnedgang, rundt klokken 23, og beveger seg så mot sør lavt over horisonten. Den forsvinner igjen bak den vestlige horisonten like før soloppgang klokken 4.

  • Synlighet: Du får de beste bildene av supermånen hvis du bruker et kamera med et kraftig teleobjektiv og stiller det på et stativ. Still inn kameraet manuelt, slik at du unngår overeksponering.