Supermåne

Supermåne - Når er det supermåne?

Et par ganger i året kommer fullmånen tettere på jorden. Fenomenet kalles også supermåne, og 26. mai kan du oppleve årets største.

Et par ganger i året kommer fullmånen tettere på jorden. Fenomenet kalles også supermåne, og 26. mai kan du oppleve årets største.

Shutterstock

Supermåne 2021

En til tre ganger i året kommer fullmånen usedvanlig tett på jorda. Når det skjer, tar den opp omkring sju prosent mer plass på himmelen enn normalt, og den lyser 16 prosent sterkere.

Fenomenet, som kalles supermåne, oppstår fordi månens bane er oval og jorda ikke ligger midt i ovalen – det innebærer at månens avstand til oss varierer i løpet av en måned.

Når den er lengst vekk, er månen over 400 000 kilometer unna, og når den er nærmest, er den under 359 000 kilometer unna.

I Norge har vi supermåne 26. mai 2021 kl. 13:13

Den store, klare fullmånen gir gode muligheter for å studere hele månens synlige side med en kikkert. Her kan du få øye på store, mørke områder.

Det er vulkanske sletter som består av bergarten basalt, som ble dannet for flere milliarder år siden av lava fra månens indre.

Supermåne tett på

Under en supermåne er fullmånen sju prosent større enn normalt.

© Shutterstock

Se fullmånen helt tett på

Det er 384 000 kilometer til månen, men med vår kraftige kikkert kan du komme helt tett på Månens meteorkrater og fjellkjeder.


Du får din egen kikkert og et abonnement på Illustrert Vitenskap for KUN 99,50 kroner. Du sparer altså 928 kroner. Klikk her og få det gode tilbudet.

Supermåne-kalender 2021

Se, når vi i Norge har supermåne i kalenderen under.

    1. april 2021
    1. mai 2021

I 2021 har vi også to supermåner der det er nymåne og ikke fullmåne som er tettest på jorden. Den typen kalles også supernymåne, og de oppstår 4. november og 4. desember 2021.

Det er imidlertid bare under fullmåne at vi kan betrakte supermånen fra jorden.

Det skyldes at månen ikke er synlig under nymåne når himmellegemet står rett mellom jorden og solen.

Slik ser du supermånen

Illustrert Vitenskap gir deg guiden til hvordan du best opplever supermånen i Norge.

  • Hvor og når: 26. mai kan du oppleve årets største fullmåne. Den uvanlige størrelse skyldes at månen er på det punktet i sin bane der den er tettest på jorden – helt nøyaktig 357 462 kilometer. Månen dukker opp i østlig retning like etter solnedgang, omkring kl. 23, og beveger seg deretter mot sør lavt over horisonten. Den forsvinner bak den vestlige horisont like før solopgang kl. 4.
  • Synlighet: Du får de beste bildene av supermånen hvis du bruker et kamera med et kraftig teleobjektiv og stiller det på et stativ. Still inn kameraet manuelt, slik at du unngår overeksponering.