Se månens meteorherjede landskap på kloss hold

I slutten av februar nærmer månen seg jorda, og det velkjente himmellegemet avslører sine imponerende detaljer. Så stikk ut i vintermørket og dra på en kosmisk oppdagelsesreise over månen.

Månen

Du kan blant annet se det 86 kilometer brede Tychokrateret på månens sørlige del. Like ved månens skyggeside blir landskapets former fremhevet av skygger.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK
  1. februar er månenpå det punktet i sin månedlige bane der den er tettest på jorda.

Her kalles den en perigé-måne, og den tar omkring 14 prosent mer plass på himmelen enn når den er på det fjerneste punktet i banen.

En perigé-måne er i gjennomsnitt 363 396 kilometer fra jorda. Omkring to uker etter perigé-måne når månen sitt fjerneste punkt – 405 504 kilometer unna – og kalles da en apogé-måne.

Når månen er tett på jorda, er det lettere å se de spektakulære meteorkratrene, fjellkjedene, kløftene og vidstrakte slettene.

Slik gjør du

  • Gå ut etter mørkets frembrudd i nettene omkring 27. februar. Ved 22-tiden står månen høyt på himmelen i sørlig retning og er enkel å få øye på – selv inne fra byen. Deretter beveger den seg nedover og mot vest.

  • En vanlig håndkikkert gir et mye klarere bilde av månen enn du kan se med det blotte øye. Den avslører små detaljer som ellers er usynlige.

  • Hvis du har et teleskop uten motor, kan du rette det inn mot månens høyre kant. Deretter kan du følge med mens månen beveger seg gjennom synsfeltet. Du vil se ekstremt fine detaljer av månens overflate.

Meteor krater

© NASA (APOLLO 11)