Månen viser fram sin mektige glorie i mørket
En gigantisk sirkel av lys rammer inn månen i begynnelsen av juli. Og for en gang skyld skal du ikke håpe på skyfri himmel for å kunne se et astronomisk fenomen – tynne skyer skaper lyssirkelen.

Fullmånens lys blir brutt av små iskrystaller i tynne skyer på himmelen. Det skaper en sirkel rundt månen – den såkalte haloen. Innerst er ringen rød, og lenger ute består den av hvitt lys som gradvis faller i intensitet.
- juli blir himmelen lyst opp av fullmånen. Hvis du ser på månen ved midnattstid i dagene rundt denne datoen, har du store sjanser for å oppleve vår naturlige satellitt med en ring rundt seg. Fenomenet kalles for en månehalo.
Fenomenet er avhengig av at det er tynne cirrusskyer, også kjent som fjærskyer, på himmelen. Se etter dem mens det er lyst, slik at du ikke går forgjeves om natten. De kan ikke sees i mørket.
De tynne skyene består av iskrystaller som bryter lyset. Brytningen splitter lyset, slik at den røde fargen skilles ut og står tydelig fram.
SLIK GJØR DU
Sørg for å ha fritt utsyn til horisonten mot sør-sørøst. Her vil fullmånen stå, men den kommer ikke langt opp over horisonten. Den nederste delen av haloen vil derfor ikke være synlig.
Hvis du vil fotografere haloen, er det en god idé å bruke et vidvinkelobjektiv. Haloen er så stor at den vanlige linsen din ikke kan få med hele fenomenet.
Still inn kameraet til en eksponeringstid på et par sekunder. Bruk et stativ, slik at bildene ikke blir forstyrret. Dermed er du sikker på å få med hele effekten av haloen, slik at du kan se at den innerste ringen er rød.