Shutterstock
Månen og Saturn

Månen har stevnemøte med fem planeter

18. juni 2022: Månen, Saturn, Jupiter, Mars, Venus og Merkur. Akkurat nå står de på linje på himmelen – og du kan se dem med det blotte øye.

Månen og Saturn
© Shutterstock

Om fenomenet

I de veldig tidlige morgentimene 18. juni står månen på linje med flere av planetene.

Litt til venstre for månen kan du se gasskjempen Saturn, og et stykke lenger mot venstre står solsystemets største planet, Jupiter, og våre lille, røde nabo, Mars.

Lenger unna kan du, hvis du er heldig, se Venus og Merkur.

Planetene vil se ut som klare stjerner, men hvis du ser godt etter – for eksempel med en vanlig kikkert – kan du se at Saturn har en annen form enn de andre.

De enorme ringene gir den en mer oval form. Månen og planetenes møte er naturligvis bare en illusjon; for eksempel er månen og Saturn egentlig omkring 1,4 milliarder kilometer fra hverandre, noe som svarer til mer enn ni ganger avstanden mellom jorden og solen.

Guide til fenomenet

Stjernehimmel 9
©

HVOR OG NÅR?

Månen og planetene kan ses på himmelen tidlig om morgenen 18. juni. De er synlige i en time eller to, helt til planetene forsvinner i sollyset om lag en time før soloppgang.

SYNLIGHET?

Himmellegemene lyser klart, og det er lett å se dem med det blotte øye. De står lavt over horisonten i sørlig og østlig retning med planetene plassert til venstre for månen.

Saturns ovale form kan ses med en kikkert eller et teleskop. Vil du fotografere opptrinnet, kan du bruke et stativ og et teleobjektiv og passe på å ikke overbelyse månen, som lyser ganske kraftig.