Titanic illustration

Månen skyld i Titanics forlis

Tidevann skapt av astronomisk fenomen sendte isfjell sørover, som dermed traff Titanic.

Et uhyre sjeldent sammentreff av himmelfenomener kan indirekte ha vært årsaken til Titanics forlis – verdenshistoriens mest berømte skipstragedie der 1500 mennesker mistet livet. Den oppsiktsvekkende teorien er lansert av astronomer ved det amerikanske Texas State University-San Marcos. De astronomiske hendelsene utløste et ekstraordinært kraftig tidevann som sendte en stim av isfjell sørover og rett inn i seilingsleden som Titanic holdt.

4. januar 1912 – nesten tre og en halv måned før forliset inntraff – sto Månen uvanlig nær Jorden, faktisk det nærmeste den hadde vært over en periode på 1400 år. Samtidig var Månen bare seks minutter fra å være full. I tillegg til dette hadde Jorden dagen i forveien hatt sin månedlig korteste avstand til Solen. Den sjeldne kombinasjonen av fullmåne og Månens, Solen og Jordens posisjoner forårsaket et uvanlig kraftig tidevann, en såkalt springflo, som fikk isfjell til å vri seg løs og drive sørover.

Titanic møtte uvanlig mye is

Ifølge forskernes beregninger påvirket høyvannet noen isfjell som opprinnelig kom fra fjordene på Grønland, men som hadde strandet på grunt vann utenfor Labradorhalvøya og Newfoundland i Canada. Springfloen satte kanskje en hel flåte av isfjell i drift og inn i en sørgående havstrøm, noe som kan forklare hvorfor det nettopp våren 1912 dukket opp uvanlig mange isfjell på seilingsrutene over Atlanterhavet.

Før forliset hadde Titanic gjennom hele dagen mottatt meldinger fra andre skip om isfjell og isflak i seilingsleden, og det hadde fått kaptein Smith til å endre kursen og gå litt lenger mot sør. Likevel gikk Titanic for full fart på et isfjell klokken 23.40 søndag 14. april 1912. Bare to timer og 40 minutter senere satte kjempeskipet under gripende dramatikk kursen for havbunnen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: