Kina prøver ut ny månebase

I 200 dager har fire personer levd som om de var på månen. Kina og Europa har planer om å bygge en permanent månebase der astronautene dyrker sin egen mat.

De fire forsøkspersonene bodde i en modul på bare 42 m2 og dyrket mat i de to tilknyttede vekstmodulene, mens de ble overvåket.

© Imago Stock/All Over, AFP/Ritzau Scanpix & ESA.

Mennesket skal tilbake til månen – det er ambisjonen for flere store romfartsorganisasjoner. Blant annet arbeider Kinas romprogram for å etablere en fast månebase der taikonauter og astronauter kan oppholde seg i årevis.

Nå har fire forsøkspersoner prøvd hvordan det er å leve isolert i en lukket base i 200 døgn.

Overvant strømsvikt

Eksperimentet fant sted på en forsøksstasjon med navnet Månepalasset som den kinesiske romfartsorganisasjonen har bygd på bakken. Månepalasset består av en boligmodul og to moduler til dyrking av mat.

Fire frivillige forsøkspersoner, to menn og to kvinner, dyrket maten sin selv og gjenbrukte avfall gjennom hele forsøket.

Ifølge konstruktøren av Månepalasset, Liu Hong, var forsøket en suksess. Personene klarte seg uten hjelp utenfra, de overvant problemer som strømsvikt, og de håndterte den psykologiske utfordringen med å leve isolert over lang tid.

© Imago Stock/All Over, AFP/Ritzau Scanpix & ESA.

Miljøet på månen er hardt for kroppen

Kina har erklært at visjonen om en månebase kan bli til virkelighet gjennom et samarbeid med den europeiske romfartsorganisasjonen Esa.

Det er dermed blåst nytt liv i planene som Esa lenge har hatt for en måne­base. De vil utnytte materialer som finnes på månen, til å bygge basen.

Miljøet på månen er en utfordring for menneskekroppen, blant annet fordi det ikke er noe magnetfelt som kan beskytte oss mot partikler fra sola.

Månen har heller ikke noen atmosfære, og tyngdekraften er bare en sjettedel av det vi er vant med.

###

Basen blir en landsby av bunkere

En månebase skal kunne motstå livsfarlig stråling og bombardement fra mikrometeorer. Derfor vil Esa dekke basen med et tykt lag av månestøv.