Shutterstock
Månen lyst op på mørk baggrund

Kan teleskoper se fotspor på månen?

I 1969 gikk Apollo 11-astronautene på månen, men kan vi fortsatt se spor etter det med teleskoper?

Teleskoper på jorden kan ikke se de objektene som ble etterlatt på månen under Apollo-romferdene – til det er de for små.

Selv ikke Hubble-teleskopet kan se dem. Hvis det skulle være mulig, måtte tingene være nesten 100 meter lange, og det største er bare litt over 5 x 4 meter.

Men sonden Lunar Reconnaissance Orbiter, som går i bane rundt månen, er bare 24 kilometer over overflaten, og i 2012 fotograferte sonden en rekke landingssteder fra ulike måneferder.

Bildene av Apollo 11-landingsområdet viser tydelig mange etterlatte gjenstander, blant annet en måler som har sendt data om måneskjelv tilbake til jorden, og noen av Neil Armstrongs fotspor fra en uautorisert ekskursjon til Little West Crater om lag 50 meter unna – det lengste en astronaut har gått vekk fra landingsstedet.

Genstande efterladt på Månen

De første skrittene på månen, avsatt av Armstrong og Aldrin, er de mørke sporene rundt månelandingsmodulen (LM), laserreflektoren LRRR og seismometeret (PSEP).

© NASA

Apollo 11 etterlot seg utstyr og fotspor

Laserrefleks

Reflekterer laserstråler sendt fra jorden slik at forskerne kan regne ut avstanden til månen.

Landingsmodul

Restene av landingsfartøyet som ble koblet fra da astronautene forlot månen.

Seismograf

Utstyret målte måneskjelv og sendte data hjem i tre uker.

Fotspor

Spor etter Neil Armstrongs spasertur til et krater 50 meter fra landingsstedet.

Sonden vendte tilbake til landingsstedene flere ganger og tok bilder fra samme vinkel ved ulike solhøyder og kunne på den måten følge skyggene fra de etterlatte tingene.

De fleste flaggene som astronautene plantet, sto fortsatt på månens overflate.

Det kom som en overraskelse på forskerne, som ikke hadde forventet at flaggene kunne holde i mer enn 40 år med temperatursvingninger på flere hundre grader, vakuum og kraftig UV-stråling fra solen.

Bare det aller første flagget som ble plantet av Neil Armstrong, står ikke lenger. Det ble blåst over ende av eksos da astronautene lettet fra månen igjen.