Hvorfor skifter Månen farge?

Hvordan har det seg at Månen nå og da lyser med en kjølig hvit farge, mens den andre ganger lyser oransje som en diger juleappelsin?

Orange moon

Når Månenstår lavt over horisonten, er den mer rødaktig i løden enn når den står høyt på himmelen. Årsaken er at jordatmosfæren sprer lyset. Denne spredningen er fargeavhengig på den måten at det kortbølgede blå lyset spres mye mer enn det langbølgede røde lyset.

Når Månen står lavt over horisonten, må lyset fra den passere gjennom et forholdsvis tykt atmosfærelag før det når frem til øyet hos tilskueren. Det blå lyset spres underveis i alle retninger, og derfor er det lyset som når øyet, stort sett det rødlige. Når Månen derimot står høyt på himmelen, må lyset fra den bare forsere et tynt lag atmosfære.

Mesteparten av det blå lyset fra Månen når frem til tilskueren sammen med de øvrige fargene, og det får Månen til å se hvit ut.

Det samme gjør seg gjeldende med Solen som også skinner nesten hvitt når den står høyt på himmelen, men som virker rødere ved soloppgang og solnedgang.

Lær mer om Månen. Les mer om måneformørkelse.