Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orange moon
Universet - Månen

Hvorfor skifter Månen farge?

Hvordan har det seg at Månen nå og da lyser med en kjølig hvit farge, mens den andre ganger lyser oransje som en diger juleappelsin?

Når Månenstår lavt over horisonten, er den mer rødaktig i løden enn når den står høyt på himmelen. Årsaken er at jordatmosfæren sprer lyset. Denne spredningen er fargeavhengig på den måten at det kortbølgede blå lyset spres mye mer enn det langbølgede røde lyset.

Når Månen står lavt over horisonten, må lyset fra den passere gjennom et forholdsvis tykt atmosfærelag før det når frem til øyet hos tilskueren. Det blå lyset spres underveis i alle retninger, og derfor er det lyset som når øyet, stort sett det rødlige. Når Månen derimot står høyt på himmelen, må lyset fra den bare forsere et tynt lag atmosfære.

Mesteparten av det blå lyset fra Månen når frem til tilskueren sammen med de øvrige fargene, og det får Månen til å se hvit ut.

Det samme gjør seg gjeldende med Solen som også skinner nesten hvitt når den står høyt på himmelen, men som virker rødere ved soloppgang og solnedgang.

Lær mer om Månen. Les mer om måneformørkelse.

Les også:

fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser opp nattehimmelen

4 minutter
Hvorfor lyser Månen så sterkt?
Månen

Hvorfor lyser Månen så sterkt?

2 minutter
Månen

Nasa vil bygge permanent koloni på månen

12 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul