Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor lyser Månen så sterkt?

Hvorfor lyser Månen så sterkt?

Hvordan kan det ha seg at lyset fra Månen er kraftig nok til å kaste skygge? Det er jo bare sand som reflekterer sollyset?

Shutterstock

Månen får ganske riktig lys fra Solen, som jo ikke er helt ubetydelig som lyskilde. Selv om Månen langt fra reflekterer alt sollyset den får – den samlede refleksjonsevnen er omkring 10 % – blir det en del igjen. Mer konkret er sollyset imidlertid hele 400 000 ganger så sterkt som månelyset.

Man har sammenlignet Månen som reflektor med en pløyd mark, og det er nok ikke helt fjernt, men selv dette materialet klarer altså ikke å absorbere alt det innkommende lyset.

En mer fysiologisk orientert forklaring på det tilsynelatende sterke månelyset er at menneskets øye har et imponerende stort dynamisk område.

Nattsyn

Hvis øyet skal brukes til å se svakt lys, kan det dels utvide pupillen slik at det rett og slett kommer inn mer lys, dels skifte fra dagsyn til nattsyn.

Sistnevnte mulighet skyldes at øyets netthinne har to typer lysfølsomme nerveceller, kalt henholdsvis tapper og staver. Tappene brukes til dagsyn og kan registrere fargene i lyset. Det kan ikke stavene, men de registrerer til gjengjeld en tusen ganger så stor del av det mottatte lyset.

Det betyr at man opplever lyset fra Månen som forholdsvis kraftig selv om mengden av lys fra Solen rent faktisk er veldig mange ganger større.

Månelys

I virkeligheten er lysmengden ikke særlig stor, og normalt er det faktisk umulig å lese i bare månelys. Det skyldes at øyet bruker tappene når vi skal lese. Fordi månelyset oppfattes av stavene i øyet, vil man ellers oppfatte alle farger i et månebelyst landskap som grå.

Forhåndskunnskapen om fargen på tingene vil imidlertid kompensere en hel del for denne effekten.

Lær mer om Månen. Les mer om måneformørkelse.

Les også:

Mars
Mars

13. oktober: Rødoransje Mars lyser opp på kveldshimmelen

2 minutter
Mars

Ny oppdagelse bekrefter kontroversiell teori: Mars HAR flytende vann under isen

3 minutter
fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser opp nattehimmelen

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul