Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solar eclipse
Universet - Månen

Hva vil skje hvis Månen kommer nærmere Jorden?

Lyse netter, sterkere tidevannskrefter og jordskjelv ville vært noen av konsekvensene hvis Månen var nærmere Jorden.

Man kan godt tenke seg at Månenkom nærmere Jorden enn den er i dag. I realiteten fjerner den seg fra oss, noe som også betyr at den en gang befant seg i en bane mye nærmere oss.

Hvis Månen plutselig skulle nærme seg igjen – noe som er helt usannsynlig, bare så det er sagt – ville det fått ganske store konsekvenser for livet på Jorden.Månen ville ruvet mer på himmelen og gitt mer lys om natten.Solformørkelsene ville ha skjedd oftere og vært mer langvarige, og ikke minst ville tidevanns-kreftene fått opp farten. Det ville blitt mye større forskjell på flo og fjære, og velvoksne tidevannsbølger ville ha skapt omfattende oversvømmelser.

Men det er ikke bare vannet som påvirkes av Månens gravitasjon, det gjelder landjorden også. Jordskorpen hever og senker seg i takt med Månens posisjon, og hadde Månen vært nærmere, ville den ha utløst jordskjelv fordi spenningene i bruddlinjene mellom kontinentene ville blitt utløst. Magmaen i Jordens indre ville også blitt påvirket, og vi ville fått flere og kraftigere vulkanutbrudd. Derfor er det slett ikke så dumt at Månen henger der på respektfull avstand fra oss.

Les mer om måneformørkelse.

Les også:

fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser opp nattehimmelen

4 minutter
Månen

Nasa vil bygge permanent koloni på månen

12 minutter
Månen

30. juni: Kom tett på månens blå lavaslette

8 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul