Hva er mannen i Månen?

Månen lyst op på mørk baggrund
© Shutterstock

I tusener av år har mennesket kikket opp på Månenog sett mørke skygger som kan ligne på forskjellige figurer. På Hawaii så de en kvinne, og andre har sett dyr eller fabelvesener – i vår egen kultur har vi begrepet ”mannen i Månen”.

Selv om de mørke områdene har fått navn som ”Stillhetens hav” fordi man en gang trodde at de besto av enorme mengder vann, har det i moderne tid ikke hersket tvil om at de i realiteten er knusktørre lavasletter. Til gjengjeld har det frem til i dag vært et mysterium hvorfor den geologisk inaktive Månen i det hele tatt hadde lavasletter på overflaten.

Men nå mener man å ha funnet forklaringen. Basert på gravitasjonsmålinger utført av NASAs månesonder Clementine og Lunar Prospector har forskere ved Ohio State University i USA fremstilt et topografisk kart som viser Månens forskjellige lag sett fra kjernen og ut til overflaten. Kartet avslører at Månens bakside, som alltid vender bort fra Jorden, ble truffet av et stort himmellegeme, for eksempel en asteroide, for rundt fire milliarder år siden.

Sjokkbølgen fra det ekstremt voldsomme sammenstøtet forplantet seg tvers igjennom Månen og lagde sprekker i måneskorpen. Der trengte magma fra Månens indre ut på overflaten og størk net. Nå minner de mørke lavaslettene oss om øyne, nese og munn i et ansikt.

Lær mer om Månen. Les mer om måneformørkelse.