Måneformørkelse rød

Måneformørkelse – hva er det, og når skjer det i Norge?

Ved en total måneformørkelse kommer månen inn i jordas skygge, der den blir ikke svart, men rød. Hva slags fenomen er dette, og når er neste gang vi kan oppleve det igjen?

Photo by Jake Hills on Unsplash

Måneformørkelse

Mens en solformørkelse innebærer at deler av jorda bokstavelig talt går i svart, er måneformørkelsen et litt penere naturfenomen. Under de riktige forholdene blir månen blodrød, og det er derfor fenomenet av noen blir omtalt som «blodmåne».

Men trenger ikke noe utstyr for å se på en måneformørkelse, slik tilfellet er med en solformørkelse, der det er nødvendig med beskyttelsesbriller. For lyset ved en måneformørkelse er svakere enn lyset fra en vanlig fullmåne.

Hva er en måneformørkelse?

En måneformørkelse oppstår når en fullmåne beveger seg bak jorda og inn i skyggen av den.

Månens bane rundt jorda heller cirka 5 grader, og derfor må det helt spesielle betingelser til for en måneformørkelse. Det må være fullmåne – og sola, jorda og månen må ligge nøyaktig på linje. Og månen må ligge i samme plan som jordas bane rundt sola.

Måneformørkelse

Sola danner en kjegleformet skygge bak jorda, og når månen beveger seg inn i skyggen – umbraen – skjer det en måneformørkelse.

© Creative Commons/Sagredo

Skyggen kan deles opp i flere områder. En delvis skygge kalles penumbra og en full skygge kalles umbra. Umbraen har et kjegleformet snitt som fortsetter 1 million km bak jorda. Og fordi månen «bare» ligger 384 400 km fra jorda, kan den bevege seg inn i det skyggefulle mørket.

Tre typer måneformørkelse

Det finnes tre former for måneformørkelse: total måneformørkelse, delvis måneformørkelse og penumbramåneformørkelse.

Blodmåne – total måneformørkelse

Under en total måneformørkelse befinner hele månen seg i jordas kjegleformede skygge, som heter umbra. Her er det ikke sollys. Det er under denne typen måneformørkelse at fenomenet blodmåne oppstår.

Månen sender ikke selv ut noe lys – akkurat som jorda ikke gjør det. Og det kan virke merkelig at det nettopp er i umbraen, der det ikke er sollys, at månen blir farget rød. Men det skyldes at jordatmosfæren bøyer lyset, og at det bare er langbølget rødt og oransje lys som kan passere atmosfæren og trenge inn i umbraen.

Kortbølget blålig lys blir spredt av luftmolekyler og luftpartikler og når derfor ikke fram til månen. Når rødt lys treffer månen, vil det reflekteres og gi månen det røde skjæret. Hvis jorda ikke hadde hatt atmosfære, ville månen blitt helt mørk under formørkelsen.

Blodmåne: Den neste totale måneformørkelsen kan du oppleve 21. januar 2019.

Måneformørkelse

Under en total måneformørkelse blir månen blodrød, siden det bare er langbølget rødt lys som kan trenge gjennom atmosfæren.

Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse oppstår når bare deler av månen treffer umbraen. Her vil det se ut som om delen som er i umbraen, er borte. Og det ser ut som om det er tatt en bit av månen.

Måneformørkelse

Månen på vei inn i umbraen og derfor delvis formørket.

© Creative Commons/JJ Harrison

Penumbramåneformørkelse

Under en penumbramåneformørkelse er månen bare i penumbraen, der det bare er delvis skygge. Under denne typen formørkelse vil månen se mørkere ut enn vanlig.

En total måneformørkelse vil derfor også alltid inneholde en delvis måneformørkelse. For veien inn i umbraen vil alltid føre gjennom penumbraen.

Hvor lenge varer en måneformørkelse?

En måneformørkelse skiller seg også fra solformørkelser ved å være et mer langvarig fenomen. En total solformørkelse varer bare i et par minutter, mens en måneformørkelse varer i mange timer.

Når opplever vi en måneformørkelse igjen?

Måneformørkelse er, akkurat som solformørkelse, et sjeldent fenomen. Men det går ikke lang tid før vi igjen kan se en delvis eller total måneformørkelse.

    1. januar 2019 – total måneformørkelse

Les også:

halvmåne juni
Månen

Halvmåne avslører detaljer i 3D

0 minutter
Fakta om solformørkelser – sol og måne
Solformørkelse

Fakta om solformørkelser – imponer med kunnskapen din

1 minutt
Måneformørkelse

SE OPP: Århundrets totale måneformørkelse

2 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!