Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Total måneformørkelse lager en blodmåne.

Måneformørkelse – hva er det, og når skjer det i Norge?

Det finnes tre ulike typer måneformørkelser, og 30. november 2020 kan vi i Norge oppleve en penumbra-måneformørkelse. Hva slags fenomen er det, og når kan vi se de andre typene av måneformørkelser?

Måneformørkelse

Mens en solformørkelse innebærer at deler av jorda bokstavelig talt går i svart, er måneformørkelsen et litt penere naturfenomen. Under de riktige forholdene blir månen blodrød, og det er derfor fenomenet av noen blir omtalt som «blodmåne».

Men trenger ikke noe utstyr for å se på en måneformørkelse, slik tilfellet er med en solformørkelse, der det er nødvendig med beskyttelsesbriller. For lyset ved en måneformørkelse er svakere enn lyset fra en vanlig fullmåne.

Hva er en måneformørkelse?

En måneformørkelse oppstår når en fullmåne beveger seg bak jorda og inn i skyggen av den.

Månens bane rundt jorda heller cirka 5 grader, og derfor må det helt spesielle betingelser til for en måneformørkelse. Det må være fullmåne – og sola, jorda og månen må ligge nøyaktig på linje. Og månen må ligge i samme plan som jordas bane rundt sola.

Måneformørkelse

Solen danner en kjegleformet skygge bak jorden, og når månen beveger seg inn i denne skyggen – umbraen – får vi en måneformørkelse.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Skyggen kan deles opp i flere områder. En delvis skygge kalles penumbra og en full skygge kalles umbra. Umbraen har et kjegleformet snitt som fortsetter 1 million km bak jorda. Og fordi månen «bare» ligger 384 400 km fra jorda, kan den bevege seg inn i det skyggefulle mørket.

Tre typer måneformørkelse

Det finnes tre former for måneformørkelse: total måneformørkelse, delvis måneformørkelse og penumbramåneformørkelse.

Les mer om de ulike typene måneformørkelser under.

Blodmåne – total måneformørkelse

Under en total måneformørkelse befinner hele månen seg i jordas kjegleformede skygge, som heter umbra. Her er det ikke sollys. Det er under denne typen måneformørkelse at fenomenet blodmåne oppstår.

Månen sender ikke selv ut noe lys – akkurat som jorda ikke gjør det. Og det kan virke merkelig at det nettopp er i umbraen, der det ikke er sollys, at månen blir farget rød. Men det skyldes at jordatmosfæren bøyer lyset, og at det bare er langbølget rødt og oransje lys som kan passere atmosfæren og trenge inn i umbraen.

Kortbølget blålig lys blir spredt av luftmolekyler og luftpartikler og når derfor ikke fram til månen. Når rødt lys treffer månen, vil det reflekteres og gi månen det røde skjæret. Hvis jorda ikke hadde hatt atmosfære, ville månen blitt helt mørk under formørkelsen.

Blodmåne: Den neste totale måneformørkelsen kan oppleves 16. mai 2022.

Se videoen: Nasa filmer total måneformørkelse

 1. januar 2018 beveget fullmånen seg inn i skyggen av jorden. Det skapte en total måneformørkelse der månen ble farget rød. Det astronomiske fenomenet ble filmet av Nasa, og i videoen kan du se opptak fra natten.

Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse oppstår når bare deler av månen treffer umbraen. Her vil det se ut som om delen som er i umbraen, er borte. Og det ser ut som om det er tatt en bit av månen.

Den neste delvise måneformørkelse kan oppleves 19. november 2021.

Måneformørkelse

Månen på vei inn i umbraen og derfor delvis formørket.

© Creative Commons/JJ Harrison

Penumbramåneformørkelse

Under en penumbramåneformørkelse er månen bare i penumbraen, der det bare er delvis skygge. Under denne typen formørkelse vil månen se mørkere ut enn vanlig.

En total måneformørkelse vil derfor også alltid inneholde en delvis måneformørkelse. For veien inn i umbraen vil alltid føre gjennom penumbraen.

Den neste penumbra-måneformørkelsen kan du oppleve 30. november 2020.

Hvor lenge varer en måneformørkelse?

En måneformørkelse skiller seg også fra solformørkelser ved å være et mer langvarig fenomen. En total solformørkelse varer bare i et par minutter, mens en måneformørkelse varer i mange timer.

Når opplever vi en måneformørkelse igjen?

Måneformørkelse er, akkurat som solformørkelse, et sjeldent fenomen. Men det går ikke lang tid før vi igjen kan se en delvis eller total måneformørkelse.

  1. november 2020 - Penumbra-formørkelse
  1. november 2021 - Delvis måneformørkelse
  1. mai 2022 - Total måneformørkelse
  1. november 2022 - Total måneformørkelse
  1. oktober 2023 - Delvis måneformørkelse
  1. mars 2024 - Penumbra-formørkelse
  1. september 2024 - Delvis måneformørkelse
  1. mars 2025 - Total måneformørkelse
  1. september 2025 - Total måneformørkelse

Les også:

fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser opp nattehimmelen

4 minutter
Måneformørkelse

SE OPP: Århundrets totale måneformørkelse

2 minutter
Månen

Månen går amok: Tre fenomener oppstår samtidig

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul