Shutterstock
Total måneformørkelse lager en blodmåne.

Måneformørkelse – hva er det, og når skjer det i Norge?

Det finnes tre ulike typer måneformørkelser, og 28. oktober 2023 kan vi oppleve en delvis måneformørkelse i Norge. Hva er det slags fenomen, og når kan vi se de andre typene av måneformørkelser?

Måneformørkelse

Mens en solformørkelse innebærer at deler av jorda bokstavelig talt går i svart, er måneformørkelsen et litt penere naturfenomen.

Under de riktige forholdene blir månen blodrød, og det er derfor fenomenet av noen blir omtalt som «blodmåne».

Men trenger ikke noe utstyr for å se på en måneformørkelse, slik tilfellet er med en solformørkelse, der det er nødvendig med beskyttelsesbriller. For lyset ved en måneformørkelse er svakere enn lyset fra en vanlig fullmåne.

Hva er en måneformørkelse?

En måneformørkelse oppstår når en fullmåne beveger seg bak jorda og inn i skyggen av den.

Månens bane rundt jorda heller cirka 5 grader, og derfor må det helt spesielle betingelser til for en måneformørkelse. Det må være fullmåne – og sola, jorda og månen må ligge nøyaktig på linje. Og månen må ligge i samme plan som jordas bane rundt sola.

Måneformørkelse

Solen danner en kjegleformet skygge bak jorden, og når månen beveger seg inn i denne skyggen – umbraen – får vi en måneformørkelse.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Skyggen kan deles opp i flere områder.

En delvis skygge kalles penumbra og en full skygge kalles umbra. Umbraen har et kjegleformet snitt som fortsetter 1 million km bak jorda. Og fordi månen «bare» ligger 384 400 km fra jorda, kan den bevege seg inn i det skyggefulle mørket.

Tre typer måneformørkelse

Det finnes tre former for måneformørkelse:

  • Total måneformørkelse
  • Delvis måneformørkelse
  • Penumbramåneformørkelse.

Les mer om de ulike typene måneformørkelser under.

Blodmåne – total måneformørkelse 

Under en total måneformørkelse befinner hele månen seg i jordas kjegleformede skygge, som heter umbra. Her er det ikke sollys. Det er under denne typen måneformørkelse at fenomenet blodmåne oppstår.

Månen sender ikke selv ut noe lys – akkurat som jorda ikke gjør det. Og det kan virke merkelig at det nettopp er i umbraen, der det ikke er sollys, at månen blir farget rød.

Men det skyldes at jordatmosfæren bøyer lyset, og at det bare er langbølget rødt og oransje lys som kan passere atmosfæren og trenge inn i umbraen.

Kortbølget blålig lys blir spredt av luftmolekyler og luftpartikler og når derfor ikke fram til månen.

Når rødt lys treffer månen, vil det reflekteres og gi månen det røde skjæret. Hvis jorda ikke hadde hatt atmosfære, ville månen blitt helt mørk under formørkelsen.

Se videoen: Nasa filmer total måneformørkelse

31. januar 2018 beveget fullmånen seg inn i skyggen av jorden. Det skapte en total måneformørkelse der månen ble farget rød. Det astronomiske fenomenet ble filmet av Nasa, og i videoen kan du se opptak fra natten.

Den neste totale måneformørkelsen i Norge kan oppleves 7. september 2025.

Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse oppstår når bare deler av månen treffer umbraen. Her vil det se ut som om delen som er i umbraen, er borte. Og det ser ut som om det er tatt en bit av månen.

Delvis måneformørkelse

Under en delvis måneformørkelse vil deler av månen være innhyllet i mørke.

© Shutterstock

Neste gang det blir delvis måneformørkelse i Norge er 28. oktober 2023.

Penumbramåneformørkelse

Under en penumbramåneformørkelse er månen bare i penumbraen, der det bare er delvis skygge. Under denne typen formørkelse vil månen se mørkere ut enn vanlig.

En total måneformørkelse vil derfor også alltid inneholde en delvis måneformørkelse. For veien inn i umbraen vil alltid føre gjennom penumbraen.

Den neste pennumbra-måneformørkelse kan oppleves i Norge 25. mars 2024

Hvor lenge varer en måneformørkelse?

En måneformørkelse skiller seg også fra solformørkelser ved å være et mer langvarig fenomen. En total solformørkelse varer bare i et par minutter, mens en måneformørkelse varer i mange timer.