- september.
Det sier Jim Free, tilknyttet administrator ved den amerikanske romorganisasjonen.
Til nå har to forsøk blitt avbrutt på grunn av tekniske utfordringer – blant annet drivstofflekkasje fra raketten.
«23. september vil det være et vindu på åtti minutter fra klokken 06.47, og den 27. vil det være et vindu på sytti minutter fra klokken 11.37», sier Free om de forestående forsøkene.
Datoene er blant annet valgt for å unngå konflikt med et annet prosjekt der en rakett etter planen skal støte sammen med en asteroide.
Sperret for offentligheten
Prosjektet, som skal prøve ut en bestemt metode for å beskytte jorden mot asteroider, vil starte 26. september.
Nasas «Artemis 1» skal skytes opp med raketten Space Launch System fra Kennedy-romsenteret i Florida.
Oppskytingsstedet er sperret for offentligheten. Man regner imidlertid med at hundretusenvis av mennesker vil samle seg på strender i området for å se – og høre – når raketten endelig blir sendt av sted.
Raketten er nesten hundre meter høy og Nasas kraftigste noen gang. Artemis 1-ferden skal vare i 42 dager. Romkapselen Orion, som sitter i tuppen av raketten, skal fly rundt månen og hjem igjen.
Kapselen vil være om lag hundre kilometer fra månen på det nærmeste.
Om bord på romfartøyet vil det blant annet være dukker. De skal gi et innblikk i virkningene av radioaktivitet i det ytre rom.
Verdifull erfaring
Det er meningen at ferden skal gi Nasa verdifull erfaring til framtidige romreiser. Planen er at det neste Artemis-oppdraget skal være en bemannet tur rundt månen – men uten noen månelanding.
Tidligst i 2025 skal mennesker lande på månen.
Et av de største målene med Artemis-programmet er en dag å sende mennesker til Mars.
Forrige gang astronauter landet på månen, var i 1972. Før det hadde ti andre astronauter gått på månen i løpet av fem ulike romferder.