Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

fullmåne

Fullmåne – Når er det fullmåne?

31. oktober 2020 vender hele månens belyste side mot jorden, slik at vi i Norge kan se en fullmåne.

Shutterstock

Hva er fullmåne?

Månen har fire såkalte månefaser alt etter hvor den er plassert i forhold til solen og jorden. Fullmåne er en av månefasene. Ved fullmåne ligger jorden mellom månen og solen, og vender derfor hele sin belyste side mot oss.

Med unntak av måneformørkelser vil månen alltid være belyst av solen i større eller mindre grad. Når vi har fullmåne er lyset tydeligst, mens det ved månefasen nymåne er svakest.

Fullmåne, avtagende måne og nymåne

Månens plassering i forhold til solen og jorden avgjør hvordan vi fra jorden kan se månen. Når jorden ligger mellom solen og månen, har vi fullmåne, og når månen er tettest på solen, har vi nymåne. Månefasene i mellom heter avtagende eller tiltakende måne, alt etter om vi beveger oss mot fullmåne eller nymåne.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Når er det fullmåne?

Fullmåne er ikke et sjeldent fenomen, og derfor kan vi ofte se en fullmåne fra jorden.

Det tar 29,53059 dager for månen å gå gjennom sine fire faser. Det innebærer at vi har en fullmåne minst én ganger hver måned.

Den neste fullmånen i Norge er 31. oktober 2020.

Når vi har to fullmåner på én måned, som det for eksempel er tilfellet i oktober i år, kalles det «Blue Moon» eller «blå måne». Fenomenet skjer om lag hvert 2,5 år.

Den bestemte doble fullmånen er imidlertid, tross navnet, ikke blå. Månen kan imidlertid godt få en blålig nyanse, for eksempel etter vulkanutbrudd eller skogbranner, hvor aske virvles opp i atmosfæren og sprer solens røde lys.

Se fullmånen helt tett på

Det er 384 000 kilometer til månen, men med vår kraftige kikkert kan du komme helt tett på Månens meteorkrater og fjellkjeder.


Du får din egen kikkert og et abonnement på Illustrert Vitenskap for KUN 99,50 kroner. Du sparer altså 928 kroner. Klikk her og få det gode tilbudet.

Fullmånekalender 2020

I listen nedenfor kan du se når vi neste gang har fullmåne i Norge:

    1. oktober - kl. 15:49
    1. november - kl. 10:29
    1. desember - kl. 04:28

Den neste supermånen kan i Norge ses 27. april 2021.

En supermåne oppstår når vi har fullmåne og månen også er tettest på jorden i banen omkring den. Ved supermåne kan fullmånen virke større enn normalt.

Når vi nærmer oss sommersolverv, kan vi oppleve at fullmånen lyser oransjerødt.

Fenomenet kalles jordbærmåne og den oransje fargen oppstår fordi månelyset i denne perioden passerer gjennom et forholdsvis tykt lag atmosfære før det når fram til oss på jorden. Det blå lyset spres underveis i alle retninger, og derfor er det lyset som når fram til øyet, først og fremst det rødlige.

Det rødlige fenomenet kan også ses omkring høstjevndøgn. Da kalles den egne fullmånen imidlertid høstmåne i stedet for jordbærmåne.

Fullmåne – jordbærmåne

Navnet jordbærmåne stammer etter sigende fra Algonquin-stammen i Nord-Amerika, da de omkring denne fullmånen høstet jordbær. Navnet har senere bredt seg til det meste av verden.

© Shutterstock

Kan fullmåne påvirke søvnen din?

Fullmånen har lenge blitt beskyldt for å ødelegge søvnen vår, og [mindre studier]https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982213007549 har i tidens løp også gitt anklagen medhold.

En større sveitsisk studie fra 2015 synes imidlertid endelig å slå fast at mennesket ikke har en såkalt «måneklokke», og at månens faser, inkludert fullmåne, ikke påvirker oss, som det for eksempel ses hos havdyr.

Over 2000 testpersoner deltok i studien, og forskerne fant ingen tegn på at fullmåne ga mindre eller dårligere søvn i forhold til andre månefaser.

Det kan imidlertid fortsatt være litt sannhet i at fullmåne kan virke forstyrrende på søvnen vår. Det sterke lyset fra fullmånen kan nemlig virke forstyrrende på søvnrytmen hvis man ikke i tilstrekkelig grad kan mørklegge soverommet.

Les også:

Månen

LIVE: Nasa avslører banebrytende nyhet om månen

3 minutter
Månens overflade og Jorden set fra Apollo 11, 1969
Månen

TEMA: Mennesket gjenerobrer månen

0 minutter
Vann på Månen – meteorkrater
Månen

BREAKING: Flygende teleskop oppdager vann på månen

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul