Shutterstock
Månen astronaut

Europas romorganisasjon har ambisiøs måneplan

ESAs generaldirektør mener at månens økonomiske potensial vil åpenbare seg i løpet av de neste ti årene.

Generaldirektør Josef Aschbacher i Den europeiske romorganisasjonen ESA sier i et intervju at han er fast bestemt på at en europeisk astronaut skal til månen dette tiåret.

Generaldirektøren spår at månens økonomiske potensial vil åpenbare seg i tiåret som kommer.

«Vi har bare så vidt begynt å bruke månen bærekraftig i prosjektene våre», sier han.

Selv om omfanget av månens økonomiske potensial fortsatt er ukjent, sier Aschbacher at han personlig er overbevist om at det er verdt det.

Vanskelig periode for ESA

Budsjettet avgjør, sier generaldirektøren. ESA er i ferd med å forberede seg på et ministerråd i november, der medlemsstater skal fastlegge budsjettet sitt for de neste tre årene.

Det siste året har ikke vært det letteste for ESA. Organisasjonens rakett Ariane 6 har fortsatt ikke lettet, og det europeiske bidraget til Artemis-programmet er fortsatt ikke på vei til månen.

Det har imidlertid også vært suksesser for ESA det siste året, sier generaldirektøren.

Han peker på at raketten Vega-C har vært i luften for første gang, og at det for første gang har vært en romkonferanse der ESA og EU har truffet beslutninger i fellesskap.

Russlands melding om at det vil trekke seg fra Den internasjonale romstasjonen når landet har bygd sin egen romstasjon, har også skapt usikkerhet for ESA og resten av verdens romorganisasjoner.

Men selv om framtiden for ISS er usikker, vil en ny generasjon astronauter snart fly til Lunar Gateaway, som er en liten romstasjon som går i bane rundt månen, forteller generaldirektøren.