Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månen

Månen

Månen

Jorda har bare en måne, mens andre planeter har flere. Månen har stor betydning for jorda og det er et av de vakreste fenomenene vi på kan se med det blotte øye. Men hva er unikt ved månen vår? Og hvem var det første mennesket som satte sine føtter på månen? Det er spørsmål du kan finne svar på her på siden, der Illustrert Vitenskap har samlet de beste artiklene om månen. Du kan lære mer eller holde deg oppdatert på de nyeste oppdagelsene om månen.

Første mann på månen

Første menneske på månen

## Første menneske på månen I juli 1969 tok astronauten Neil Armstrong det første skrittet på månen. «Et lite skritt for et menneske, et kjempesprang for menneskeheten» – Neil Armstrongs berømte ord fra månen markerte at målet var nådd etter åtte år med forberedelser. Hele 400 000 mennesker hadde slitt for å virkeliggjøre drømmen. I alt har det vært seks månelandinger, og månen er inntil videre det eneste fremmede himmellegemet det har vandret mennesker på. Astronautene som besøkte månen, gjorde vitenskapelige forsøk og tok med seg i alt 382 kg månestein og -støv tilbake til jorda. Prøvene blir fortsatt brukt i vitenskapelige forsøk.

Fakta om månen
© Shutterstock

Fakta om månen

Temperaturen på overflaten av månen varierer sterkt. Om dagen kommer den opp i 100 grader, og om natten faller den til nesten minus 200 grader. Månenettene er så kalde fordi månen ikke har noen atmosfære som kan holde på varmen når sola er gått ned.

Kretsløpet til månen er låst til jorda på en sånn måte at månen alltid snur den samme siden mot jorda.

Den gjennomsnittlige avstanden til månen er 384 405 km, og månen har en diameter på 3474 km.

Månefasene

Månefasene bestemmes av hvor månen er i forhold til sola og jorda. Vi snakker om fire månefaser: nymåne, tiltagende eller voksende måne, fullmåne og avtagende eller minkende måne.

Du kan lære mer om månens ulike faser her.

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul