Månen

Månen - Mennesker på månen
Shutterstock

Jorda har bare én måne: månen. Andre planeter har flere måner. Månen har stor betydning for jorda og er et av de vakreste himmelfenomenene vi kan se med det blotte øye. Men hva er unikt for vår måne? Og hvem var det første mennesket på månen? Det er spørsmål du finner svar på her. Illustrert Vitenskap har samlet de beste artiklene om månen. Bli klokere eller hold deg oppdatert på de nyeste oppdagelsene når det gjelder månen.

Fakta om Månen
Shutterstock

Fakta om månen

Temperaturen på overflaten av månen varierer sterkt. Om dagen kommer den opp i 100 grader, og om natten faller den til nesten minus 200 grader. Månenettene er så kalde fordi månen ikke har noen atmosfære som kan holde på varmen når sola er gått ned.

Kretsløpet til månen er låst til jorda på en sånn måte at månen alltid snur den samme siden mot jorda.

Den gjennomsnittlige avstanden til månen er 384 405 km, og månen har en diameter på 3474 km.

Månefasene

Månefasene bestemmes av hvor månen er i forhold til sola og jorda. Vi snakker om fire månefaser: nymåne, tiltagende eller voksende måne, fullmåne og avtagende eller minkende måne.

Bli klokere på månen til jorda her.

Første menneske på månen
Shutterstock

Første menneske på månen

I juli 1969 tok astronauten Neil Armstrong det første skrittet på månen.

«Et lite skritt for et menneske, et kjempesprang for menneskeheten» – Neil Armstrongs berømte ord fra månen markerte at målet var nådd etter åtte år med forberedelser. Hele 400 000 mennesker hadde slitt for å virkeliggjøre drømmen.

I alt har det vært seks månelandinger, og månen er inntil videre det eneste fremmede himmellegemet det har vandret mennesker på.

Astronautene som besøkte månen, gjorde vitenskapelige forsøk og tok med seg i alt 382 kg månestein og -støv tilbake til jorda. Prøvene blir fortsatt brukt i vitenskapelige forsøk.

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!