Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månen befinner seg i den ytterste delen av jordas skygge når den dukker opp over horisonten 7. august. Hele månen er derfor mørkere enn normalt, og i en kort periode vil en liten del av månen være innhyllet i et nesten fullstendig mørke.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK
Universet - Måneformørkelse

Rød fullmåne passerer gjennom jordas skygge

Et tungt mørke og et rødt skjær innhyller månen i begynnelsen av august, så beveg deg ut i mørket og se et astronomisk skyggespill når månen sniker seg gjennom jordas skygge.

Når månen beveger seg opp over horisonten 7. august, befinner den seg i den skyggen som jorda kaster ut i rommet. Månen er i ytterkanten av skyggen og vil derfor fortsatt bli truffet av en liten del av lyset fra sola.

Månen har et uvanlig rødlig skjær, siden den blå delen av sollyset spres av atmosfæren vår på sin vei mot månen.

Ved måneoppgang virker månen alltid veldig stor. Månen har samme størrelse som normalt, men hjernen vår oppfatter den annerledes når den ligger i horisonten, så vi blir lurt til å tro at den er større.

Slik gjør du:

  • Gå ut og se når månen stiger opp over horisonten. Det skjer klokka 21.18 i Oslo, 21.39 i Trondheim og 22.03 i Tromsø. Fram til 22.50 vil månen være dekket av jordas ytterste skygge.

  • Med en håndkikkert eller et lite teleskop kan du forsterke opplevelsen av måneformørkelsen. Den sirkelrunde måneskiven kan fremstå som flattrykt på grunn av atmosfærens optiske påvirkning.

  • Finn et utkikkspunkt der det er utsyn mot horisonten i sørøstlig retning. Et høydedrag, en høy bygning eller en sørøstvendt kyst egner seg godt.

Les også:

Måneformørkelse

Jorda skal skygge for månen

2 minutter
Måneformørkelse

SE OPP: Århundrets totale måneformørkelse

2 minutter
Måneformørkelse

Jorda formørker månen i natt

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul