Rød fullmåne passerer gjennom jordas skygge

Et tungt mørke og et rødt skjær innhyller månen i begynnelsen av august, så beveg deg ut i mørket og se et astronomisk skyggespill når månen sniker seg gjennom jordas skygge.

Månen befinner seg i den ytterste delen av jordas skygge når den dukker opp over horisonten 7. august. Hele månen er derfor mørkere enn normalt, og i en kort periode vil en liten del av månen være innhyllet i et nesten fullstendig mørke.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK

Når månen beveger seg opp over horisonten 7. august, befinner den seg i den skyggen som jorda kaster ut i rommet. Månen er i ytterkanten av skyggen og vil derfor fortsatt bli truffet av en liten del av lyset fra sola.

Månen har et uvanlig rødlig skjær, siden den blå delen av sollyset spres av atmosfæren vår på sin vei mot månen.

Ved måneoppgang virker månen alltid veldig stor. Månen har samme størrelse som normalt, men hjernen vår oppfatter den annerledes når den ligger i horisonten, så vi blir lurt til å tro at den er større.

Slik gjør du:

  • Gå ut og se når månen stiger opp over horisonten. Det skjer klokka 21.18 i Oslo, 21.39 i Trondheim og 22.03 i Tromsø. Fram til 22.50 vil månen være dekket av jordas ytterste skygge.

  • Med en håndkikkert eller et lite teleskop kan du forsterke opplevelsen av måneformørkelsen. Den sirkelrunde måneskiven kan fremstå som flattrykt på grunn av atmosfærens optiske påvirkning.

  • Finn et utkikkspunkt der det er utsyn mot horisonten i sørøstlig retning. Et høydedrag, en høy bygning eller en sørøstvendt kyst egner seg godt.