Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månekiggeri
Universet - Måneformørkelse

Slik ser du måneformørkelsen

Natten mellom den 27. og 28. september glir Månen inn i Jordens skygge og blir formørket. Her kan du lese hvordan du best kan oppleve en total måneformørkelse.

Under en måneformørkelseblir Månen rødglødende. Det skyldes at det blå og grønne lyset blir absorbert i Jordens atmosfære, og bare det røde lyset når frem til Månen.

Så under en måneformørkelse er det mye å se på – i motsetning til en solformørkelse, da Jorden populært sagt går i svart.

En måneformørkelse varer også lenger enn en solformørkelse. Måneformørkelsen 28. september starter klokken 02.11 norsk tid og slutter ikke før klokken 07.22.

Været kan spenne bein for opplevelsen

Måneformørkelse er en verdensomspennende begivenhet og er total fra Mexico i vest til Norge i øst. Den største hindringen for å oppleve en måneformørkelse, er været, og det må være helt skyfritt for at du skal kunne se formørkelsens forskjellige faser: Total måneformørkelse, delvis måneformørkelse og penumbral måneformørkelse.

Her får du en rekke tips om hvordan du kan optimere opplevelsen av måneformørkelsen.

Hold deg våken!

Måneformørkelsen begynner klokken 02.11 om natten den 28. september, så for å få oppleve det flotte naturfenomenet, er det selvfølgelig viktig at du holder deg våken.

Blodmånen vil kunne ses i hele 72 minutter fra klokken 03.07.

Klokken 04.47 kulminerer måneformørkelsen og den røde Månen vil være på sitt høyeste.

Ikke bruk briller

Under solformørkelser er det nødvendig med solformørkelsesbriller på grunn av det skarpe lyset. Men fordi lyset under en måneformørkelse er svakere enn ved vanlig fullmåne, er det ikke nødvendig med briller.

Ta et bilde

Hvis du vil forevige den røde Månen, er det et par ting å huske på:

Lyset fra måneformørkelsen er svakere enn under en vanlig fullmåne, og det er derfor ikke nødvendig å beskytte linsen med folie slik som under en solformørkelse.

Utfordringen er å holde kameraet stille nok til å slippe inn lyset fra blodmånen. Det beste resultatet vil du nok oppnå med et stativ og med kameraet på lang lukkertid.

Men du kan også ta bilder med smarttelefon din.

Les også:

Måneformørkelse

SE OPP: Århundrets totale måneformørkelse

2 minutter
Måneformørkelse

Jorda formørker månen i natt

2 minutter
Måneformørkelse

Jorda skal skygge for månen

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul