Shutterstock

Månen blir rød som blod

Jorden hyller månen inn i sin skygge tidlig om morgenen 21. januar og forvandler den ellers så lyse følgesvennen sin til en blodrød kule. Her er guiden til den spektakulære blodmånen.

OM BLODMÅNEN

En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen står på linje, med jorda i midten.

Siden månen ikke går i bane i nøyaktig det samme planet som jorda går i bane om sola, oppstår ikke formørkelser hver måned, men de kan oppleves flere ganger i året på ulike steder på jorda.

Under en måneformørkelse skygger jorda for sollyset. Den røde og oransje delen av sollyset bøyes av jordas atmosfære og treffer derfor månen likevel, som innhylles i rødt.

© Shutterstock

Under formørkelsen befinner månen seg midt i jordas skygge og er derfor mye mørkere enn normalt. Månen blir imidlertid ikke bare usynlig og svart – den gløder rødt.

Fenomenet har fått det makabre navnet blodmåne og oppstår fordi jordas atmosfære bøyer av den røde delen av lyset fra sola, slik at det treffer månen.

I begynnelsen og slutten av formørkelsen kan månen få en blålig kant fordi ozonlaget høyt oppe i atmosfæren til jorda absorberer en del av det røde lyset, slik at lyset får en mer blålig nyanse.

GUIDE TIL BLODMÅNEN

Blodmånen kan ses omkring 15 grader over den vestlige horisonten, like ved stjernebildet Krepsen. Månens røde skjær vises ikke på animasjonen.

© Stellarium

Slik gjør du

HVOR OG NÅR?

Mellom klokken 5.41 og 6.43 er månen i den mørkeste delen av jordas skygge. Sørg for å ha fritt utsyn til horisonten i vest, for formørkelsen foregår i relativt lav høyde.

SYNLIGHET?

Med det blotte øye kan du se fullmånen som langsomt blir formørket og farget rød. Med en liten kikkert kan du se kratre og detaljer i landskapet på månen.

FOTOMULIGHET?

Vil du fotografere fenomenet, bør kameraet monteres på et stativ. Et nærbilde krever et teleskop med motor, siden månen beveger seg for raskt til å stå skarpt selv med kort eksponering.