Shutterstock

Liten komet kommer usedvanlig tett på jorda

Den er på besøk hvert femte år og er normalt umulig å se. Men akkurat nå er det fitt utsyn til kometen 46P/Wirtanens 4,5 mill. kilometer lange hale.

OM KOMETEN

I begynnelsen av januar har du en enestående mulighet for å se en komet med det blotte øye.

Kometen, som heter 46P/Wirtanen, består av is og grus og er bare en kilometer i diameter. Men i januar tror forskerne at halen vil strekke seg over hele 4,5 millioner kilometer.

46P/Wirtanen flyr forbi jorda i en avstand på ca. 20 mill. kilometer i begynnelsen av januar – eller 50 ganger avstanden til månen. Det grønnlige lys stammer fra de gassene, bl.a. metan, som omgir kjernen.

© Alex Cherney/NASA

Kometens bane har sitt ytterste punkt i nærheten av planeten Jupiter og kommer på besøk i den indre delen av solsystemet med om lag 5,5 års mellomrom. Det betyr imidlertid ikke at den er synlig hvert femte år.

I 2013 var det bare mulig å se den med et godt teleskop, og det samme gjelder når den kommer på besøk i 2024. Men i år kommer kometen veldig tett på jorda og vil være synlig med det blotte øye eller en liten kikkert.

GUIDE TIL KOMETEN

Ved midnatt ser du kometen ca. 40 grader over den horisonten i sørvest, like ved stjernebildet Tyren.

© Stellarium

Slik gjør du

HVOR OG NÅR?

Ved midnatt i begynnelsen av januar finner du kometen 46P/Wirtanen halvveis oppe på himmelen mot sørvest litt til høyre for stjernebildet Tyren. I løpet av måneden beveger den seg ned og mot vest.

SYNLIGHET?

  • Under mørke forhold vil du kunne se kometen som et diffust himmellegeme med det blotte øye. Den lyser kraftigst i begynnelsen av måneden og blir raskt svakere i ukene som følger.
  • Med en kikkert blir det lettere å se halen og støvet omkring kjernen av kometen. Det er en god idé å støtte kikkerten mot noe, slik at får du et rolig bilde i kikkerten.