Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Komet skaper byge av stjerneskudd

Hvert år i april suser jorda inn i kometen Thatchers hale av støv og småstein og gir oss et regn av stjerneskudd. Faktisk kan du oppleve opptil 20 stjerneskudd i timen natten mellom 21. og 22. april.

Shutterstock

Om Lyridene

Kometen Thatcher bruker 415 år på en tur rundt sola. Forrige gang den besøkte den indre delen av solsystemet – der jorda befinner seg – var i 1861, og den kommer ikke tilbake før i år 2276.

Likevel treffer jorda hvert år rester etter kometen i slutten av april. Når det skjer, kan du se et regn av stjerneskudd som kalles Lyridene i de tidlige morgentimene.

© Shutterstock

Navnet Lyridene

Svermen har fått navnet sitt fordi stjerneskuddene ser ut til å springe ut fra stjernebildet Lyren, som er relativt lett å finne fordi det inneholder Vega - den femte klareste stjernen på himmelen.

Kometstøv forvandles til stjerneskudd

Kometer består av stein, støv og is, og når de beveger seg gjennom solsystemet, mister de litt av dette materialet. Banen blir dermed et langt bånd av kometrester.

I slutten av april treffer jorda dette båndet, og resultatet er at støv og småsteiner styrter inn i atmosfæren vår med omkring 177 000 kilometer i timen og brenner opp som stjerneskudd.

Under mørke forhold kan du som regel se mellom 10 og 20 stjerneskudd på en time.

Guide til Lyridene

© Shutterstock

SLIK GJØR DU

  • Når?

    Lyridene kan du se i siste halvpart av april. De når topper natten mellom den 21. og 22. april. Du har best muligheter for å se dem mellom klokken to og tre om morgenen 22. april.

  • Hvor?

    Klokken tre finner du startpunktet 60 grader over den sydøstlige horisonten, dvs. høyt over hodet ditt. Stjerneskuddene ser ut til å komme fra dette punktet, men de kan dukke opp overalt på himmelen.

  • Fotomulighet?

    Hvis du vil ta bilder av stjerneskuddene, kan du bruke et stativ, en bred vidvinkel og en intervallutløser til kameraet, slik at det selv kan ta bilder mens du nyter showet.

Les også:

Meteorer
Meteor

20. oktober: Komet bader jorda i stjerneskudd

3 minutter
Kometen NEOWISE
Komet

SE OPP: Nattehimmelen får enestående besøk av kometen NEOWISE

3 minutter
Komet

SE OPP: Komet nærmer seg jorda

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul