Shutterstock
Lyridene

Lyridene 2023: Meteorsverm bader himmelen i stjerneskudd

April: Opptil 20 stjerneskudd i timen opplyser nattehimmelen når jorden braker sammen med kometen Thatchers hale. Vi guider deg til en forrykende natt under himmelhvelvet.

Lyridene 2023

Kometen Thatcher bruker 415 år på en tur rundt sola. Forrige gang den besøkte den indre delen av solsystemet – der jorda befinner seg – var i 1861, og den kommer ikke tilbake før i år 2276.

Likevel treffer jorda hvert år rester etter kometen i slutten av april. Når det skjer, kan du se et regn av stjerneskudd som kalles Lyridene i de tidlige morgentimene.

Lyriderne 2023 når toppen i Norge mellom klokken to og tre om morgenen 23. april.

Lyridene stammer fra stjernebildet Lyren
© Shutterstock

Navnet Lyridene

Svermen har fått navnet sitt fordi stjerneskuddene ser ut til å springe ut fra stjernebildet Lyren, som er relativt lett å finne fordi det inneholder Vega - den femte klareste stjernen på himmelen.

Kometstøv forvandles til stjerneskudd

Kometer består av stein, støv og is, og når de beveger seg gjennom solsystemet, mister de litt av dette materialet. Banen blir dermed et langt bånd av kometrester.

I slutten av april treffer jorda dette båndet, og resultatet er at støv og småsteiner styrter inn i atmosfæren vår med omkring 177 000 kilometer i timen og brenner opp som stjerneskudd.

Under mørke forhold kan du som regel se mellom 10 og 20 stjerneskudd på en time.

Guide til Lyridene

Guide til Lyridene
© Illustrert Vitenskap

SLIK GJØR DU

Når?

Lyridene er synlige i den siste halvpart av april og når toppen natten mellom den 22. og 23. april. Du har best muligheter for å se dem mellom klokken to og tre om morgenen 23. april.

Hvor?

Klokken tre befinner meteorenes startpunkt seg høyt over hodet ditt. Stjerneskuddene ser ut til å stamme fra dette punktet, men de kan dukke opp overalt på himmelen.

Fotomulighet?

Hvis du vil ta bilder av stjerneskuddene, kan du bruke et stativ, en bred vidvinkel og en intervallutløser til kameraet, slik at det selv kan ta bilder mens du nyter showet.