Eldgammel isklump kommer på besøk

Den ble dannet i solsystemets fjerneste områder for 4,5 milliarder år siden. Nå kommer kometen 74P/Smirnova-Chernykh på besøk, og du kan se den kosmiske snøballen med et teleskop.

Stjernehimmelen komet
  1. mars 2018 kan du se kometen 74P/Smirnova-Chernykh med et lite teleskop.
© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK
  1. mars nærmer kometen 74P/ Smirnova-Chernykh seg jorda. Samtidig er jorda plassert midt mellom kometen og sola, og dermed er vi i en ideell posisjon til å se den store isklumpen bli lyst opp av lyset fra sola.

Kometer trekker ofte en hale av støv etter seg. Dessuten kan kraftig solvind blåse gass av kometen slik at det dannes en hale av gass. Halene er ikke alltid kraftige nok til at vi kan se dem fra jorda.

Til tross for at 74P/ Smirnova-Chernykh er nærmere jorda enn normalt, er den fortsatt omkring 2,5 ganger lenger unna enn sola.

Kometen 74P/Smirnova-Chernykh har ikke vært tett på jorda siden 2009, men i mars kan du se den gamle isklumpen hvis du retter teleskopet mot stjernebildet Løven.

SLIK GJØR DU

  • Omkring midnatt etter 11. mars kan du se 74P/ Smirnova-Chernykh like ved stjernebildet Løven – midt mellom Karlsvogna og horisonten i sørlig retning.

  • Kometen kan man se hele natten, men den beveger seg gradvis mot vest og nærmere horisonten. Den er synlig de neste nettene, men er da svakere

  • Du trenger et teleskop for å se 74P/Smirnova-Chernykh. Kometen lyser svakere enn planetene i solsystemet, men sterkere enn Pluto. Et lyssterkt teleskop med en stor åpning er best – gjerne mer enn åtte tommer.

Mont Blanc

Mont Blanc

© SHUTTERSTOCK