Følg vannet! Det er mantraet bak forskernes leting etter fremmed liv i universet. Og det gir god mening, for erfaringen vår her fra jorden er at der det finnes flytende vann, er det også liv.
I solsystemet skiller jorden seg ut fra de andre planetene ved at vi har flytende vann på overflaten. På alle de andre klodene er temperaturen enten for høy, slik at vannet fordamper, eller for lav, slik at det fryser til is. Bare i den helt riktige avstanden til solen – den såkalte beboelige sonen – er temperaturen akkurat passe, slik at vannet kan være flytende.
Jordens vann er en dråpe
Når vi ser på en globus eller et verdenskart, fyller jordens verdenshav 71 prosent av overflaten, så det er naturlig at vi kaller vår lille oase i solsystemet for «den blå planeten». Men siden verdenshavene våre ikke er særlig dype, utgjør vannet faktisk ikke så mye av kloden.
Hvis vi forestiller oss at vi sugde opp alt vannet og samlet det i en kule, ville den bare være 1400 kilometer i diameter. Sammenlignet med jordens diameter, som er 12 746 kilometer, ville den se ut som en liten dråpe.