Shutterstock
Jupiter

Jupiter: solsystemets kjempe

Visste du at planeten Jupiter er den største planeten i solsystemet? Finn flere fakta om Jupiter her.

Jupiter – kjempeplaneten

Planeten Jupiter er solsystemets kjempe. Planeten er den første av de ytre gassplanetene, og den veier mer enn dobbelt så mye som alle de andre planetene i solsystemet til sammen.

Jupiter er en gassplanet, noe som betyr at den ikke har fast overflate. Den består av gass, muligens med en fast kjerne i sentrum. 75 % av gassen er hydrogen, og 25 % er helium.

Guden Jupiter

Jupiter har vært kjent siden antikken som en vandrestjerne, men den ble først studert i detalj omkring 1610, da Galileo Galilei observerte den og de fire største månene med teleskopet sitt.

Jupiter er oppkalt etter den øverste guden i romersk mytologi: guden for lyn og torden.

Planeten Jupiter

På Jupiter raser en storm som er 2–3 ganger så stor som jorda.

© Shutterstock

Jupiters røde flekk

Det er vind på Jupiter, akkurat som på jorda, og den beveger seg i belter fra øst mot vest og omvendt. På grensene mellom vindbeltene blir gassen virvlet rundt, og det oppstår dermed lokale stormer.

Den største stormen kalles den røde flekken, og den dekker et område som er 2–3 ganger så stort som jorda. Den viser tydelig på mange bilder av planeten, og den har rast i flere hundre år.

Astronomer har observert stormen i nesten 350 år, og nå ser det ut til at den holder på å bli mindre.

Jupiters måner

Jupiter har 79 kjente måner, men det anslås at planten faktisk kan ha hele 100 måner. Jupiter har dermed flere måner enn noen annen planet i solsystemet.

Mange av Jupiters måner er asteroider som planeten har fanget inn med sin enorme tyngdekraft.

De fire største månene kalles de galileiske månene, siden de ble oppdaget av vitenskapsmannen Galileo Galilei. Tre av Jupiters måner har kanskje et hav av saltvann skjult under overflaten, og derfor mener noen forskere at det kan være liv der.

Hvor mange måner har Jupiter?

Jupiter er den planeten i solsystemet som har flest måner.

© Shutterstock

Utforskning fra bane

Siden 1973 har sju ubemannede sonder passert nær Jupiter. I 1995 gikk Galileo-sonden som den første i bane rundt planeten og ble der i sju år.

Sonden tok bilder av både Jupiter og de fire galileiske månene, og den sendte en liten sonde ned gjennom Jupiters atmosfære. I 2016 kom sonden Juno til Jupiter, og den går også i bane rundt planeten.

Jupiter kan til tider sees fra jorda, og i gjennomsnitt er den det tredje klareste legemet på nattehimmelen, etter månen og Venus.