John Valley
Klodens ældste klippestykke Jack Hills zirkonerne

Topp 5: Hvilken stein er jordens eldste?

Jorden ble skapt for om lag 4,54 milliarder år siden, og like etter oppsto et av de eldste kjente materialene, men den eldste steinen på jorden er ikke herfra.

1. Murchison-meteoritten: 7 mrd. år

Klodens eldste stein Murchison-stein
© The National Museum of Natural History

Den eldste steinen på jorden er eldre enn både jorden og solsystemet. Den såkalte Murchison-meteoritten landet like ved Murchison i Australia 28. september 1969.

I 2020 analyserte en gruppe kjemikere mineraler fra meteoritten og konkluderte med at den høyst sannsynlig ble dannet i en stjernetåke for omkring 7 milliarder år siden.

2. Måneprøve 67215: 4,46 mrd. år

Klodens ældste klippestykke Måneprøve-67215
© JSC/NASA

Den nest eldste steinen på jorden er fra månen. Prøven med nummeret 67215 ble hentet ned av Apollo 16-besetningen og består nesten utelukkende av mineralet plagioklas.

Steinen er antagelig størknet magma fra like etter at månen ble skapt.

3. Jack Hills-zirkonene: 4,40 mrd. år

Klodens ældste klippestykke Jack Hills zirkonerne
© John Valley

Det eldste jordiske materialet forskerne kjenner, er små krystaller av mineralet zirkon som er funnet like ved Jack Hills i det vestlige Australia.

Krystallene avslører at jorden hadde skorpe, vann og kanskje til og med land bare 160 millioner år etter at den ble skapt.

4. Nuvvuagittuq-grønnsteinsbeltet: 4,39 mrd. år

Klodens ældste klippestykke Nuvvuagittuq-grønstensbælte
© Aventures Inuit

Grønsteinsbeltet med vulkanske og sedimentære bergarter på østsiden av Hudsonbukten er den eldste kjente større steinformasjonen på jorden.

I 2007 ble den datert til 3,75 milliarder år, men fem år etter aldersbestemte en annen forskergruppe den til 4,39 milliarder år.

5. Alan Hills 84001: 4,09 mrd. år

Klodens ældste klippestykke Alan-Hills-84001
© NASA

Den 2 kilo tunge meteoritten ble funnet i Antarktis i 1984. Kjemiske analyser tyder på at Alan Hills 84001 er skorpe fra Mars.

Mars-forskere mener at meteoritten stammer fra Valles Marineris – en kløft som minner om Grand Canyon.