John Valley
Klodens ældste klippestykke Jack Hills zirkonerne

Topp 5: Hvilken stein er jordens eldste?

Jorden ble skapt for om lag 4,54 milliarder år siden, men hva er egentlig den eldste kjente steinen – og kommer den i det hele tatt herfra?

1. Murchison-meteoritten: 7 mrd. år

Klodens eldste stein Murchison-stein
© The National Museum of Natural History

Den eldste steinen på jorden er eldre enn både jorden og solsystemet. Den såkalte Murchison-meteoritten landet like ved Murchison i Australia 28. september 1969.

I 2020 analyserte en gruppe kjemikere mineraler fra meteoritten og konkluderte med at den høyst sannsynlig ble dannet i en stjernetåke for omkring 7 milliarder år siden.

2. Måneprøve 67215: 4,46 mrd. år

Klodens ældste klippestykke Måneprøve-67215
© JSC/NASA

Den nest eldste steinen på jorden er fra månen. Prøven med nummeret 67215 ble hentet ned av Apollo 16-besetningen og består nesten utelukkende av mineralet plagioklas.

Steinen er antagelig størknet magma fra like etter at månen ble skapt.

3. Jack Hills-zirkonene: 4,40 mrd. år

Klodens ældste klippestykke Jack Hills zirkonerne
© John Valley

Det eldste jordiske materialet forskerne kjenner, er små krystaller av mineralet zirkon som er funnet like ved Jack Hills i det vestlige Australia.

Krystallene avslører at jorden hadde skorpe, vann og kanskje til og med land bare 160 millioner år etter at den ble skapt.

4. Nuvvuagittuq-grønnsteinsbeltet: 4,39 mrd. år

Klodens ældste klippestykke Nuvvuagittuq-grønstensbælte
© Aventures Inuit

Grønsteinsbeltet med vulkanske og sedimentære bergarter på østsiden av Hudsonbukten er den eldste kjente større steinformasjonen på jorden.

I 2007 ble den datert til 3,75 milliarder år, men fem år etter aldersbestemte en annen forskergruppe den til 4,39 milliarder år.

5. Alan Hills 84001: 4,09 mrd. år

Klodens ældste klippestykke Alan-Hills-84001
© NASA

Den 2 kilo tunge meteoritten ble funnet i Antarktis i 1984. Kjemiske analyser tyder på at Alan Hills 84001 er skorpe fra Mars.

Mars-forskere mener at meteoritten stammer fra Valles Marineris – en kløft som minner om Grand Canyon.