Store pattedyr lever primært i Afrikas nasjonalparker. Men det er ikke noen naturlov at det er slik.

© SHUTTERSTOCK

Slik ville dyrelivet ha utfoldet seg uten mennesker

Dyrene vi kjenner fra den afrikanske savannen, ville vært langt mer tallrike og levd på store deler av kloden, hvis det ikke var for mennesket.

På en klode uten mennesker ville det meste av verden minne om de afrikanske nasjonalparkene, med et rikt dyreliv.

Det viser en studie der forskere fra Aarhus Universitet i Danmark for første gang har simulert hvordan verdens pattedyr ville vært fordelt hvis ikke mennesker hadde eksistert.

De store pattedyrene ville ifølge forskerne sannsynligvis ha vært utbredt over det meste av kloden. Særlig Nord- og Sør-Amerika kunne ha hatt et rikere dyreliv.

Mennesker sprer seg på bekostning av dyr

Forskernes beregninger viser at det for eksempel ville ha levd 45 arter store pattedyr i Sør-Amerika, mens det i dag er bare 5.

I dag er det bare i Afrika det finnes et mangfold av ville, store pattedyrarter, som for eksempel elefanter, flodhester og neshorn.

Årsaken er at Afrika er det eneste stedet på jorda der mennesket fortsatt ikke har utryddet de fleste av de store dyrene.

###

Afrika er pattedyrenes siste tilfluktssted

En ny studie viser at de store pattedyrene i Afrika faktisk kunne trives enda bedre lenger nordover enn på savannen.

  • I en verden uten mennesker hadde flere store dyr levd i Texas i USA enn i Serengeti nasjonalpark i Tanzania. Sør-Amerika ville hatt 45 arter store pattedyr i stedet for 5.

  • I dag er det bare Afrika som har bevart en betydelig del av mangfoldet av store pattedyr. Uten mennesket kunne elefanter og neshorn faktisk ha levd i Skandinavia.