Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ozonlaget

Forskere: Ozonhullet kan bli det minste på 31 år

Det har lenge vært fokus på det enorme menneskeskapte hullet i ozonlaget. Men hvorfor blir hullet nå mindre, ifølge EUs atmosfæreovervåking? Hvordan har vi ødelagt det - og hva er egentlig ozonlaget?

Shutterstock

Siden forskerne oppdaget nedbrytningen av ozonlaget, har de holdt oppsikt med det. Nå, 32 år etter at Montreal-protokollen ble underskrevet, er det endelig gode nyheter.

Det menneskeskapte ozonhullet over Antarktis ser ut til å bli det minste på 31 år, fastslår EUs atmosfæreovervåking CAMS.

I de siste 19 årene har det kun gått en vei med ozonlaget: fremover.

Hvis det fortsetter, vil ozonlaget, som er nedbrutt over Nordpolen, være intakt i 2030. Og hullet over Sørpolen, som er det største, vil være lukket i 2060, ifølge FNs Miljøprogram.

De gode nyhetene skyldes at vi ikke lenger bruker CFC-gasser i diverse produkter - som freon, CCl2F2, som tidligere ble brukt i kjøleskap.

Ozonlaget repareres

Det beryktede hullet i ozonlaget har begynt å lukke seg. Og Nasa har dokumentert at det er et resultat av at vi mennesker har reagert.

Målingene viser at nivået av skadelige klormolekyler i ozonlaget har falt, og at hullet derfor skrumper.

Det er første gang forskerne har brukt målinger av den kjemiske balansen i ozonlaget til å slå fast at reparasjonen er proporsjonal med et fall i den typen gasser som nå er forbudt å bruke.

Nasa fikk hjelp av satellitten Aura. Siden 2004 har den observert atmosfærens sammensetning.

Målingene har vist at den mengden ozon som brytes ned over Antarktis om vinteren, er 20 prosent mindre i 2018 enn i 2005.

Hva er ozonlaget?

Atmosfæren på jorda består av en rekke ulike gasser, blant annet ozon. Ozonlaget er betegnelsen for det laget i atmosfæren som beskytter oss mot solens farlige ultrafiolette stråler.

Jordas atmosfære kan deles inn i fire lag: troposfæren, stratosfæren, mesosfæren og termosfæren. Det er ved stratosfæren, som ligger mellom 15-50 kilometer over bakken, mesteparten av ozonet befinner seg.

Den høyeste konsentrasjonen av ozon, cirka 90 %, finnes 15-35 kilometer oppe.

Hvordan dannes ozonlaget?

Ozon dannes og brytes ned av de ultrafiolette strålene fra sola.

Ozondannelsen finner sted i atmosfæren, når solens uv-stråler spalter oksygenmolekyler (O2) til oksygenatomer (O), som deretter reagerer med hverandre og danner ozon (O3).

Den kjemiske prosessen i atmosfæren der ozon naturlig dannes og brytes ned, var tidligere i likevekt, men vi har sluppet ut gasser som bryter ned ozon og dermed skaper ubalanse i prosessen.

Ozonlaget atmosfæren
© Shutterstock

Ozonlaget beskytter mot UV-stråler

Ozonlaget er ekstrem viktig for jordas miljø. Ozonlaget absorberer den kortbølgede ultrafiolette stråling fra sola, og beskytter oss dermed mot farlige stråler.

Det er særlig de skadelige UVB- og UVC-stråler ozonlaget fanger opp. Der hullene i ozonlaget befinner sig, er den ultrafiolette stråling høyere på bakken.

Uv-stråler fra solen er farlige. Hos mennesker og dyr kan det skape celleforandringer, ødelagt DNA og svekkelse av immunsystemer. Dessuten kan de sterke strålene medføre en reduksjon av plante- og dyrelivet på jorda.

CFC-gasser ødelegger ozonlaget

De såkalte CFC-gassene harblitt forbudt i kampen for å redde ozonlaget og jordas miljø.

© Shutterstock

Huller i ozonlaget

I 1985 oppdaget forskere at livsstilen vår flerret opp ozonlaget.

De fant heldigvis raskt årsaken. Ozonhullet vokste på grunn av klor fra såkalte KFK-gasser som ble brukt i blant annet kjøleskap og sprayflasker.

Verdens land måtte derfor samarbeide, og i 1989 ble Montréal-protokollen satt i kraft, med et forbud mot KFK-gasser.

Hvordan brytes ozonlaget ned?

De menneskeskapte CFC-gassene avgir blant andet klor under UV-lys, som via såkalte katalytiske prosesser bryter ned ozon.

Solas UV-stråler spalter det ozonnedbrytende stoffet klor og frigjør kloratomer, som deretter stjeler oksygenatomer i dannelsen av ozon, slik at det i stedet dannes klormonooksid. Dette stoffet reagerer med et fritt oksygenatom, og danner et fritt kloratom og oksygenmolekyl.

Ozonnedbrytende stoffer forstyrrer altså den naturlige balansen i produksjon og nedbrytning av ozon: det brytes ned mer enn det dannes.

Problemet er at ozon absorberer skadelig uv-stråling, mens vanlig oksygen ikke gjør det. Dermed oppstår et hull, og uv-strålene når derfor igjennom stratosfæren til jordens overflate.

Les også:

Solen

Satellitter i parløp løser solas siste gåter

21 minutter
Solen

Hva skjer hvis solen slukker?

5 minutter
Bli ekspert på solformørkelser
Solformørkelse

Bli ekspert på solformørkelser – på bare 3 minutter

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul