Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Jorden

Når vil Jordens poler bytte plass igjen?

Jordens magnetfelt skifter retning med jevne mellomrom, men vi vet ikke om det er i ferd med å snu. Sikkert er det likevel at de magnetiske polene flytter på seg. Kompassmålinger av magnetfeltet gjennom de siste 400 årene forteller at den magnetiske nordpolen har flyttet seg rundt i Polhavet nord for Canada med opptil 10 kilometer årlig, men rundt 1990 fikk den opp farten og dro nordover med opptil 60 kilometer i året. De magnetiske polenes posisjon lenger tilbake i tid blir avslørt av forskjellige magnetiske mineraler som man finner i lava og andre millioner av år gamle bergarter.

Jordens magnetfelt skifter retning med jevne mellomrom, men vi vet ikke om det er i ferd med å snu. Sikkert er det likevel at de magnetiske polene flytter på seg. Kompassmålinger av magnetfeltet gjennom de siste 400 årene forteller at den magnetiske nordpolen har flyttet seg rundt i Polhavet nord for Canada med opptil 10 kilometer årlig, men rundt 1990 fikk den opp farten og dro nordover med opptil 60 kilometer i året. De magnetiske polenes posisjon lenger tilbake i tid blir avslørt av forskjellige magnetiske mineraler som man finner i lava og andre millioner av år gamle bergarter. Mineralene røper at magnetfeltet skifter retning med gjennomsnittlig 250 000 års mellomrom. Det er også mulig å se at det er over 780 000 år siden sist de byttet plass, så det kan tenkes at tiden nå er inne for et retningsskifte. Det er for øvrig ikke bare magnetfeltets retning som forandrer seg med tiden, også styrken varierer ifølge prøver som er tatt på bunnen av hav og sjøer. Ut fra mineralanalyser av prøvene kan man fastslå at magnetfeltets styrke er redusert i løpet av de siste 11 000 årene.

Les også:

Jorden

Spør oss: Kan det virkelig stemme at polene holder på å bytte plass?

2 minutter
Magnetic earth DK
Jorden

Hvordan kan Jorden være magnetisk?

2 minutter
Magnetfelter
Mars

Har Mars magnetiske poler som på Jorden?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul