Lette skyer kan gi en gigantisk farget halo rundt fullmånen

STJERNEGUIDE: Mot slutten av november har du ekstra gode sjanser for å oppleve fullmånen omkranset av en gigantisk lysende ring. Så på med jakka og ut under åpen himmel.

STJERNEGUIDE: Mot slutten av november har du ekstra gode sjanser for å oppleve fullmånen omkranset av en gigantisk lysende ring. Så på med jakka og ut under åpen himmel.

Om månehaloer

En månehalo er en enorm ring av lys. Haloer forekommer også rundt solen, men månehaloer er mer spektakulære fordi man kanse rett mot månen og se den imponerende størrelsen på haloen i forhold til det relativt lille lysende objektet.

Diameteren på haloen er på 44 grader, mens månens diameter bare er på en halv grad. Haloer opptrer spesielt rundt den lyssterke fullmånen og kan ha mange forskjellige former.

Fenomenet bisol, også kaldt solhund, viser seg ved at en eller flere haloer blir synlige på hver sin side av solen.

© Shutterstock

En halo dannes normalt når lyset fra solen eller månen passerer iskrystaller i lette slørskyer. Vanndråpene i skyene virker som små prismer eller speil, som sender en del av lyset videre i en bestemt vinkel.

Sett fra jorda tegner lyset en stor lysende ring på himmelen med en radius på 22 grader. Denne 22-gradershaloen er den vanligste. Fenomenet er forholdsvis vanlig og opptrer på alle tider av året.

Guide til månehaloer

© Stellarium

SLIK GJØR DU

Hvor og når

Ved fullmåne i slutten av november er det sjanse for å se halo, der månen er synlig når den står opp. De såkalte 22-graders-haloene forekommer om lag 100 ganger i året, og de kan ses dag og natt år rundt. Haloer forekommer særlig når det er høytliggende slørskyer, også kalt cirrusskyer, ofte i 6–10 kilometers høyde. Det er ofte i forbindelse med at frontsystemer nærmer seg.

Synlighet

Se opp ved fullmåne, kanskje er den omkranset av en gigantisk lysende ring. Hvis du om dagen ser slørskyer, så se i områdene omkring solen, men ikke
direkte mot solen, det er ikke bra for øynene.