Lette skyer kan gi en gigantisk farget halo rundt fullmånen

November 2022: Akkurat nå har du gode sjanser for å oppleve månen omkranset at en gigantisk, fargerik, strålende ring. Vi gir deg guiden til å se opp på det helt riktige tidspunktet.

Om månehaloer

En månehalo er en enorm ring av lys. Haloer forekommer også rundt solen, men månehaloer er mer spektakulære fordi man kan se rett mot månen og se den imponerende størrelsen på haloen i forhold til det relativt lille lysende objektet.

Diameteren på haloen er på 44 grader, mens månens diameter bare er på en halv grad. Haloer opptrer spesielt rundt den lyssterke fullmånen og kan ha mange forskjellige former.

En halo dannes normalt når lyset fra solen eller månen passerer iskrystaller i lette slørskyer. Krystallene i skyene virker som små prismer eller speil, som sender en del av lyset videre i en bestemt vinkel.

Månehaloer forekommer ganske ofte – cirka 100 ganger i året – og kan oppstå hele året rundt. I sjeldne tilfeller oppstår en ekstra halo som kan være større eller mindre enn den vanlige.

Guide til månehaloer

Månehalo
© Jesper Grønne

SLIK GJØR DU

Månehalo oppstår særlig når månen lyser kraftig, for eksempel ved fullmåne 8. november. Da står månen opp i østlig retning ved solnedgang, før den beveger seg oppover på himmelen og mot sør.

Haloer forekommer særlig når det er høytliggende slørskyer, også kalt cirrusskyer, ofte i 6–10 kilometers høyde. Det er ofte i forbindelse med at frontsystemer nærmer seg.

Synlighet

Se opp ved fullmåne, som kan være omkranset av en lysende ring. Haloer kan også oppstå rundt solen. Hvis du ser slørskyer, så se i områdene omkring solen, men ikke rett mot solen, det er farlig.