Kart lar deg grave hull til den andre siden av jorda

Prøvde du å grave deg helt til Kina da du var barn? Et interaktivt kart avslører hvor du faktisk ville ende opp.

Hvor ville du ende hvis du gravde en tunnel gjennom kloden? Et interaktivt kart gir deg svaret.

© Thomas Arnoldi

Har du noen gang lurt på hvor du ville ende hvis du gravde en tunnel hele veien igjennom jorda? Med et interaktivt kart kan du få svaret uansett hvor i verden du står.

Hvis du for eksempel graver rett nedover fra Oslo, dukker du opp i Stillehavet like ved New Zealand. Hvis du graver fra Tromsø, begynner du å nærme deg Antarktis.

Nesten overalt i Europa vil en tunnel igjennom jorda føre ut i havet, unntatt i Spania, der du kan treffe toppen av New Zealand.

Argentinere kan grave til Kina

Kartet avslører for eksempel at Lima, hovedstaden i Peru, er den direkte motsetningen til Bangkok i Thailand, mens det er folk i store deler av Chile og Argentina som kan grave seg til Kina.

Skulle du kaste deg ut i et så ambisiøst grave-prosjekt, ville du imidlertid måtte forsere en rekke utfordringer.

Den første er jordskorpa, som kan bli helt opp til 75 kilometer tykk. Deretter kommer mantelen, som strekker seg over 2900 kilometer og noen steder har en temperatur på 4000 grader.

© NASA/JPL-Université Paris Diderot - Institut de Physique du Globe de Paris

Jordas kjerne knuser deg

Etter mantelen begynner jordas kjerne av flytende jern, som er like varm som solas overflate.

Og det er bare før du når til den indre kjernen. Her er trykket 3,6 millioner ganger høyere enn ved overflaten og temperaturen når opp på over 6000 grader.

Den dypeste brønnen som noen gang er boret, på Kola-halvøya i Russland, var det russiske forskere som sto for. De startet prosjektet i 1970, og i 1983 kom de ned til 12.262 meter.