Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Jorden

Kan Polarsirkelen flytte på seg?

Hvorfor ligger Polarsirkelen der den gjør? Og kan den etter hvert flytte på seg?

Polarsirkelen er grensen for området der man kan oppleve midnattssol. På selve Polarsirkelen har man ett enkelt døgn med midnattssol ved sommersolverv, og jo lenger mot nord man kommer, desto lengre blir perioden med dagslys døgnet rundt. Fenomenet skyldes at Jordens akse er så vidt skråstilt i forhold til rotasjonen rundt Solen. Når det er sommer på den nordlige halvkulen, vender et område på den nordligste delen av kloden mot Solen døgnet rundt og har dermed evig dagslys. Om vinteren er det natt hele døgnet fordi Jordens skråstilling vender bort fra Solen. Skråstillingen er i øyeblikket cirka 23,5 grader, og det betyr at Polarsirkelen ligger ved 66,5 grader. Men skråstillingen varierer. På grunn av tiltrekningen fra de øvrige planetene i solsystemet slingrer Jorden i sin bane som en tallerken som roterer på en bordplate, mens selve banens plan vipper opp og ned. Disse bevegelsene gir et samlet avvik i skråstillingen som varierer innenfor en periode på 41 000 år. Nå for tiden er skråstillingen avtagende, og det betyr at Polarsirkelen rykker nordover med en fart på rundt 14,5 meter i året.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

39 minutter
Sykdommer

Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

3 minutter
Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul