Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordens indre kjerne har sin egen kjerne
Universet - Jorden

Jordens indre kjerne er delt i to

Undersøkelser av hvordan jordskjelvbølger forflytter seg gjennom Jordens indre, førte til en banebrytende oppdagelse: Jordens innerste kjerne er todelt.

Jordens indre skjuler enda en kjerne

Vitenskapen vet mer om fjerne planeter som Mars og Jupiter enn om vår egen klodes aller innerste. Men med en ny teknikk kan nå geologene ved hjelp av ultralyd undersøke Jordens indre på samme måte som leger ser inn i pasienter.

Ved å bruke den nye teknikken gjorde geologer ved University of Illinois, USA, og Nanjing Univerity, Kina, en skjellsettende oppdagelse: De påviste at Jordens indre kjerne ikke er den innerste, og at det er enda en kjerne innenfor.

Jordens indre vil fortelle om Jordens utvikling

Forskerne skannet Jordens indre ved hjelp av seismiske bølger fra jordskjelv som går hele veien gjennom Jorden, inn til kjernen og tilbake igjen. På den måten oppdaget de at jernpartiklene i den ytterste indre kjernen er ordnet i nord-sørgående retning, mens de i den indre indre kjernen peker øst-vest.

1: Skorpe 2: Mantel 3: Ytre kjerne 4: Indre kjerne A: Indre indre kjerne B: Ytre indre kjerne

Forskerne håper den nye kunnskapen kan gi større innsikt i Jordens utvikling og hvordan Jordens kjerne samspiller med magnetfeltet som er skjoldet som beskytter oss mot stråling fra rommet.

Jordens indre er kompleks

At Jordens kjerne er todelt, er bare én av flere oppdagelser som geologer har gjort. Les mer i artikkelen om Jordens fascinerende indre:

Les også:

Jorden

Bli med på reise til jordas indre

3 minutter
cross section of the earth
Jorden

Hva befinner seg innerst inne?

3 minutter
Jorden

5 beviser på at jorden er rund

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul