Height difference on the moon

Jorden hadde to måner

En gang hadde Månen en liten makker som også kretset rundt Jorden, sier forskere. Men til slutt støtte de to månene sammen, noe som skapte den tykke, ujevne skorpen på baksiden av Månen.

7. november 2011

Forskerne har lenge undret seg over at Månens bakside ikke ligner forsiden, som vender mot Jorden.

Der finner vi for det meste store, mørke, lavtliggende sletter av størknet magma, mens baksiden i større grad er høyland preget av fjell. Også overflatens sammensetning avviker, for forsiden har et høyere innhold av kalium, fosfor og de såkalte sjeldne jordartene.

Nå hevder to forskere å ha løst gåten. Forskjellen mellom Månens for- og bakside kan forklares med at Jorden en gang hadde enda en måne i bane, men at den etter cirka 70 millioner års parløp kolliderte med vår nåværende måne.

Forskerne tenker seg at begge månene ble skapt da to mye større kloder krasjet i solsystemets barndom. Resultatet av kollisjonen ble Jorden, Månen pluss altså en mindre måne med en diameter på omkring en tredel av vår Måne slik den tar seg ut for oss i dag.

De to månene gikk i omtrent samme bane rundt Jorden, noe som måtte føre til sammenstøt. Ifølge forskernes modell skjedde det med en relativt lav fart på 8000–9000 km/t, og derfor ble ikke klodene helt ødelagt. Det oppsto heller ikke noe enormt krater. I stedet spredte materialet fra den minste månen seg i løpet av et par timer ut over den ene halvparten av den største.

Den minste månen endte som en mange kilometer tykk og ujevn skorpe på Månens bakside, mens havet av magma som skjulte seg under Månens tynne skorpe, ble presset over til forsiden. Det forklarer nåtidens forskjeller i terreng og overflatesammensetning mellom de to sidene.

Voldsom kollisjon skapte Månens skorpe

Slik tenker forskerne seg at sammenstøtet skjedde. I løpet av tre timer spredte materialet fra den minste månen seg ut over én side av den store månen.

Moon crash

1. Månene gikk i bane rundt Jorden. Til slutt kolliderte de. 2. Den minste månen traff den store, noe som utløste en eksplosjon. 3. Den lille månen la seg (grå farge) på Månens overflate. 4. Månerestene ble til en flat skorpe på Månen.

Lær mer om Månen. Les mer om måneformørkelse.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: