Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earth seen from the moon
Universet - Jorden

Hvorfor ser Jorden så liten ut fra Månen?

Jorden ligner på en liten ert fra Månen. Hvorfor det?

Jordener fire ganger større enn Månen. Det betyr at hvis man står på Månen og ser på Jorden, vil den også se fire ganger større ut enn Månen gjør her fra Jorden.

Men slik er det ikke alltid ifølge uttalelsene fra astronautene som besøkte Månen. Det første mennesket på Månen, Neil Armstrong, sa det på denne måten:

”Jeg fattet plutselig at denne lille erten, blå og vakker, var Jorden. Jeg løftet hånden, lukket det ene øyet og lot tommelfingeren dekke over Jorden. Jeg følte meg ikke som noen kjempe. Jeg følte meg tvert imot svært ubetydelig og liten.”

Sammenligning er umulig

Det kan altså være langt fra selve opplevelsen til den fysiske virkeligheten. Vi kjenner fenomenet også her fra Jorden; her ser Månen mye større ut når den står nær horisonten enn når den står høyt på himmelen.

Forklaringen er at man høyt oppe på himmelen mangler et sammenligningsgrunnlag. Noe som kom sterkest til uttrykk da de første astronautene om bord i Apollo 8 var på vei mot Månen. Det oppsto noen navigasjonsproblemer, og bakkekontrollen ba astronautene navigere etter jordkloden.

En anmodning som utløste det berømte svaret: ”Det skal vi gjøre – straks vi har funnet den!” Det ga bakkekontrollen en god latter, men sannheten er at det tok nesten en time før de klarte å finne Jorden.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

39 minutter
Sykdommer

Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

3 minutter
Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul