Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Himlens blå farve kommer af lysets spredning.

Hvorfor er himmelen blå?

Når vi ser opp, er det en blå himmel som møter oss. Men hvorfor er egentlig himmelen blå?

Shutterstock/KC Lens and Footage

Årsaken til den blå himmelen finner vi i lysspredningen. På vei ned mot jordoverflaten er det lyset med de korteste bølgelengdene som spres mest.

Det blå lyset er den mest kortbølgede fargen i det synlige spekteret, og derfor blir det spredt vesentlig mer blått lys utover himmelen enn lys av alle andre farger i det synlige spekteret.

Det er atmosfærens minste molekyler, som oksygen (O2) og nitrogen (N2), som sprer fargene i lyset forskjellig. Større partikler som vann eller støv sprer lys stort sett uavhengig av lysfargen.

Nyansen av blått avhenger av vann

Derfor er det mulig å anslå mengden av nettopp vann i atmosfæren ved å gjøre seg opp en mening om hvor lys blåfargen er.

I ekstremt tørr polarluft virker himmelen nesten blåsvart, mens den himmelen vi synes er mest blå, faktisk er iblandet en del andre farger – altså hvitt lys – for å se virkelig blå ut.

I luftmasser som i lengre tid er blitt tilført vanndamp fra varmt sjøvann, blir himmelen nesten hvit å se på, og den ellers så fremtredende blåfargen overskygges helt til fordel for en kraftigere refleks av hele fargespekteret.

Rayleigh-spredning favoriserer blått lys

Spredningen, som favoriserer det blå lyset, som har en kortere bølgelengde enn rødt, kalles for Rayleigh-spredning. Størrelsen på molekylene som sprer lyset, ligger relativt tett opptil lysets bølgelengde.

Det blå spekteret ligger mellom cirka 4000–5000 ångstrøm, mens for eksempel rødt lys har en bølgelengde på cirka 7000 ångstrøm. En ångstrøm tilsvarer 10-10 meter.

Rayleigh-spredningen står også bak et annet og like velkjent fenomen – den røde solnedgangen. Da er solstrålenes vei ned gjennom atmosfæren så lang at bare den mest utholdende fargen er igjen – og det er faktisk rødt.

Les også:

Solsystemet

Vannet flyter i solsystemet

13 minutter
Hvorfor skifter himmelen farge?
Jorden

Spør oss: Hvorfor er himmelen blå om dagen, men rød om kvelden?

1 minutt
Jorden

Sidst i november: Lette skyer kan gi en gigantisk farget halo rundt fullmånen

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul