Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor endrerJordens helning seg?
© shutterstock
Universet - Jorden

Hvorfor endrer Jordens helning seg?

Jordhelningen i forhold til Solen skaper forskjellige årstider, men helningen er noe som endres over tid. Hvorfor skjer dette, og betyr det noe for klimaet?

Vinkelen mellom Jordens rotasjonsakse og banen rundt Solen er ikke rett, og den endrer seg også etter hvert som tiden går. Det skjer på grunn av massetiltrekningen fra de andre planetene i solsystemet. Beregninger har vist at vinkelen mellom Jordens akse og aksen som står vinkelrett på Jordens bane rundt Solen, kan variere mellom de to ytterpunktene 21,8 grader og 24,4 grader. Endringen i Jordens helning skjer periodisk, og det tar cirka 21 500 år fra helningen er minst til den er størst. I våre dager er helningen omtrent 23,5 grader og på vei mot minimum. Solinnfallet forskjellige steder på Jorden forandrer seg i takt med endringene i Jordens helning i forhold til banen rundt Solen, og det medfører både lokale og globale klimatilpasninger. Liten helning betyr mindre forskjell på årstidene, mens stor helning gir større forskjeller mellom årstidene og dermed også et mer dramatisk værlag.

Les også:

Solen

Hva skjer hvis solen slukker?

5 minutter
Jorden

Rot med jordas bane: 2020 blir lenger – og får en ekstra uke

5 minutter
Jorden

Er jorda universets heldigste planet?

12 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul