Shutterstock
Jordens omkrets

Hvor langt er det rundt jorden?

Hvis jeg kunne sykle hele veien rundt jorden i en rett linje, hvor mange kilometer måtte jeg da tilbakelegge?

Hvor langt er det rundt jorden?

Jordens omkrets er avhengig av hvor målingen finner sted. Over nord- og sørpolen, altså langs en av jordens lengdegrader, er den offisielle omkretsen 40 007 863 meter. Målt langs ekvator er omkretsen litt større, nemlig 40 075 017 meter.

Jorden er altså ikke perfekt kuleformet. Den er litt flattrykt og buler ut ved ekvator.

Forskjellen på om lag 0,3 prosent skyldes planetens rotasjon om sin egen akse.

Flattryktheten har blant annet den konsekvensen at Mount Everest ikke er verdens høyeste fjell når det måles fra jordens sentrum. Den tittelen går til Chimborazo i Ecuador.

Chimborazo ligger nemlig bare en kilometer fra ekvator, der jordens omkrets og radius er størst. Ekvatorbulen betyr at det er 6384,4 kilometer fra jordens sentrum til toppen av Chimborazo, mens det til toppen av Mount Everest, som ligger over 3000 kilometer fra ekvator, bare er 6382,3 kilometer.

Jordens omkrets har vært kjent lenge

Jordens omkrets har vært kjent ganske nøyaktig siden det tredje århundret f.Kr.

Den greske astronomen og matematikeren Eratosthenes regnet seg på bakgrunn av solhøyden i byene Alexandria og Syene (i dag Aswan) fram til en samlet lengde rundt jorden på 252 000 «stadier».

Et stadium var 157,5 meter slik at målingen svarer til 39 690 000 meter.

I dag bruker forskerne blant annet data fra satellitter med laserbaserte høydemålere til å skape en centimeterpresis modell av jorden. Det skjer innen det internasjonale prosjektet World Geodetic System, WGS.