Venus er et skrekkeksempel på hva som skjer med en planet som ligger for tett på sola.

© NASA

Hva ville skje hvis jorda endret bane?

Jorda beveger seg i en nesten sirkulær bane, så avstanden til sola endrer seg ikke så mye i løpet av et år. Men hva ville skje hvis banen ble mer elliptisk?

Jorda kretser i en nesten sirkulær bane rundt sola, med en gjennomsnittlig avstand på 149,6 millioner kilometer.

Det innebærer at vi ligger i den såkalte beboelige sonen, som verken er for varm eller for kald, slik at livet har perfekte betingelser.

Drivhuseffekt eller istid

Hvis jorda var nærmere sola, ville temperaturen stige voldsomt, drivhuseffektenville gå amok og havene fordampe – omtrent som det som har skjedd på Venus. Lenger unna ville vi fryse i hjel i en global, evig istid.

Hvis jordas bane var mer elliptisk, ville avstanden til sola variere, og temperaturen ville svinge voldsomt i løpet av et år. Det meste av året ville jorda være forholdsvis langt fra sola, så vi ville få en lang, iskald vinter etterfulgt av en kort, glovarm sommer.

Hvis banen var ekstremt elliptisk, ville jorda bli så kald i perioden der den var lengst fra sola, at den ikke ville rekke å bli varmet opp igjen i den korte tiden tett på sola, og planeten vår ville fryse til.

De andre planetene viser hva som er i vente

Fra smeltende varme til global istid. Hvis jorda ble slått ut av sin nåværende bane, ville det få voldsomme konsekvenser.

Høye temperaturer, voldsom drivhuseffekt og hav som fordamper ville være resultatet hvis jorda kom nærmere sola.