Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Universet - Jorden

Hva er temperaturen i atmosfæren?

Hvorfor blir det kaldere opp til cirka 15 kilometers høyde og så varmere igjen? Kan man stille opp et skjema over temperaturutslagene i atmosfæren?

Jordatmosfæren består av en rekke lag, og temperaturen varier mye etter hvert som man beveger seg oppover. Fra et globalt gjennomsnitt på 15 grader celsius ved jordoverflaten faller temperaturen til cirka 60 minusgrader i 10 kilometers høyde. I stratosfæren stiger den igjen til omkring 0 grader, og deretter faller den i mesosfæren – for så å stige på ny i det øverste laget, termosfæren. I det nederste laget, troposfæren, som ligger i opptil 10–15 kilometers høyde og inneholder 80 prosent av atmosfærens masse, avtar temperaturen med cirka seks grader celsius per kilometer. Det skyldes at lufttrykket avtar med høyden, og det fører til at de oppgående luftmassene utvider seg. Denne utvidelsesprosessen koster energi, og derfor blir luften avkjølt. Omvendt komprimeres de nedgående luftmassene og blir varmere når de nærmer seg Jorden. I det neste laget, stratosfæren, som strekker seg opp til 50 kilometers høyde, stiger temperaturen igjen markant med høyden. Det er fordi stratosfæren – som også kalles ozonlaget – inneholder det meste av ozonet i atmosfæren. Ozon opptar mesteparten av den ultrafiolette strålingen fra Solen, og det er denne varmen som skaper temperaturstigningen. I cirka 50 kilometers høyde, der mesosfæren begynner, faller temperaturen igjen. I denne høyden er det nemlig ikke ozon som kan absorbere solstrålene. I termosfæren, som strekker seg fra 90 kilometers høyde og opp, stiger temperaturen enda en gang. Her er luften sterkt fortynnet, og derfor kreves det ikke så mye energi til å varme den opp. For øvrig må vi være glade for at atmosfæren er bygd opp på denne måten. Den beskytter kloden mot de farlige strålene fra Solen, og lar samtidig sollyset passere slik at vi får energi og varme.

Les også:

Jorden

5 beviser på at jorden er rund

4 minutter
Jorden

SE OPP: Nattehimmelen lyser rødt og grønt

2 minutter
Jorden

For 50 år siden: Russerne begynte klodens dypeste boring

18 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul