






Gasskrater har brent i 50 år
I 1971 begynte det å lekke ut gass ut fra en kollapset russisk borerigg ved Darvaza nord for Turkmenistan. Ingeniørene satte fyr på lekkasjen for demme opp for problemet, og helt siden den gang har hullet brent. Men i januar 2022 har Turkmenistans president meddelt at den såkalte helvetesilden skal slukkes.
Jordens rikeste hull er synlig fra verdensrommet
Et åpent brudd nær Salt Lake City i den amerikanske delstaten Utah har vært i drift som kobbergruve siden 1906. Hver dag blir 450 000 tonn malm brutt, til en årlig verdi av 13 milliarder kroner – noe som har gitt gruven tilnavnet «det rikeste hullet på jorden».
Elvevann skar ut Grand Canyon
Som et 400 kilometer langt øksehogg har smeltevann fra Rocky Mountains kløvd Grand Canyon fra Lake Powell i Utah til Lake Mead i Nevada. Kløften er opptil 1800 meter dyp og 29 kilometer bred, noe som gjør den til verdens største.
Vann fyller fem kilometer lang labyrint
Forskerne har oppdaget ganger på nesten 5000 meter i hulesystemet Ordinskaja i Uralfjellene. Grunnvannet har skapt grottene ved å hule ut et 20 meter tykt og 200 millioner år gammelt vannrett lag av kjemisk utfelt gips.
Blått hull avslører historisk dryppsteinshule
En perfekt sirkel med en diameter på 300 meter og en dybde på 122 meter – det store, blå hullet i Belize var opprinnelig en enorm kalksteinshule og inneholder dryppsteiner, men for omtrent en halv million år siden fikk et jordskjelv hulen til å kollapse.
Meteor slo hull i jordskorpen
For to milliarder år siden dundret en meteor inn i jorden i 150 000 km/t og skapte det 200 kilometer brede Vredefort-krateret i det sørlige Afrika. Meteoren var på størrelse med Mount Everest, og energiutladningen var den største i planetens historie.
Iskrystaller pryder lavasjakt
For om lag 5200 år siden brøt vulkanen Leitahraun på Island ut og skapte hulen Raufarhólshellir. Lavaen skar en 1360 meter lang, 30 meter bre og 10 meter høy åpning som om vinteren også har vakre isformasjoner.