Asahi Shimbun/Getty Images
Blå magi i 122 meters dyb

Hull i jorden avslører dype mesterverker

Helveteskratre, vannsjakter og enorme gruver – jordoverflaten er perforert av gigantiske hull og kratre som er resultat av enten imponerende naturkrefter eller menneskelig virksomhet.

Gasskrater har brent i 50 år

I 1971 begynte det å lekke ut gass ut fra en kollapset russisk borerigg ved Darvaza nord for Turkmenistan. Ingeniørene satte fyr på lekkasjen for demme opp for problemet, og helt siden den gang har hullet brent. Men i januar 2022 har Turkmenistans president meddelt at den såkalte helvetesilden skal slukkes.

Giles Clarke/Getty Images

Jordens rikeste hull er synlig fra verdensrommet

Et åpent brudd nær Salt Lake City i den amerikanske delstaten Utah har vært i drift som kobbergruve siden 1906. Hver dag blir 450 000 tonn malm brutt, til en årlig verdi av 13 milliarder kroner – noe som har gitt gruven tilnavnet «det rikeste hullet på jorden».

Stephen L. Saks/Photo Researchers/Ritzau Scanpix

Elvevann skar ut Grand Canyon

Som et 400 kilometer langt øksehogg har smeltevann fra Rocky Mountains kløvd Grand Canyon fra Lake Powell i Utah til Lake Mead i Nevada. Kløften er opptil 1800 meter dyp og 29 kilometer bred, noe som gjør den til verdens største.

Michele Falzone/Getty Images

Vann fyller fem kilometer lang labyrint

Forskerne har oppdaget ganger på nesten 5000 meter i hulesystemet Ordinskaja i Uralfjellene. Grunnvannet har skapt grottene ved å hule ut et 20 meter tykt og 200 millioner år gammelt vannrett lag av kjemisk utfelt gips.

Viktor Lyagushkin/PHOTOTEAM.PRO

Blått hull avslører historisk dryppsteinshule

En perfekt sirkel med en diameter på 300 meter og en dybde på 122 meter – det store, blå hullet i Belize var opprinnelig en enorm kalksteinshule og inneholder dryppsteiner, men for omtrent en halv million år siden fikk et jordskjelv hulen til å kollapse.

Asahi Shimbun/Getty Images

Meteor slo hull i jordskorpen

For to milliarder år siden dundret en meteor inn i jorden i 150 000 km/t og skapte det 200 kilometer brede Vredefort-krateret i det sørlige Afrika. Meteoren var på størrelse med Mount Everest, og energiutladningen var den største i planetens historie.

Uig Satellite And Aerial/Ritzau Scanpix

Iskrystaller pryder lavasjakt

For om lag 5200 år siden brøt vulkanen Leitahraun på Island ut og skapte hulen Raufarhólshellir. Lavaen skar en 1360 meter lang, 30 meter bre og 10 meter høy åpning som om vinteren også har vakre isformasjoner.

Keldon Photography/Alamy/ImageSelect