Flere strukturer peker på liv
Stromatolittene ble opprinnelig oppdaget i 2000, og siden den gang har det store spørsmålet vært om de har blitt til som resultat av levende organismer – eller om de har blitt skapt i en geologisk prosess.
Det har ikke vært enkelt å avgjøre, milliarder av år senere, men flere faktorer får forskerne til å slå fast at det er eldgamle spor etter liv i steinlagene.
De observerte blant annet ujevne lag, blant annet små kuppelformer som er spor etter fotosyntese – fundamentet for det meste av atmosfærens oksygen, som nesten alt liv er avhengig av.
«Vi fant spesifikke mikrostrukturer i bestemte lag av steinene som tyder på biologiske prosesser», forklarer Keyron Hickman-Lewis, som er paleontolog ved det naturhistoriske museet i London, og som har stått i spissen for studien.
Dermed har de australske steinformasjonene blitt innlemmet i en eksklusiv klubb av steiner som avslører spor etter det tidligste livet vi kjenner til på jorden.
Stromatolitter som er funnet på Grønland, anslås å være 3,7 milliarder år gamle, mens forskere hevder å ha funnet enda tidligere spor etter liv i Canada. Det er det andre som bestrider.
De eldste allment anerkjente sporene etter liv finnes et annet sted i Vest-Australia, i Strelley Pool-formasjonen, der stromatolittene anslås å være 3,43 milliarder år gamle.