Don Davis/NASA
Illustration af kæmpe-asteroide

Forhistorisk monstertsunami endret kloden

Da en gigantisk asteroide kolliderte med jorden for 66 millioner år siden, kan de ha utløst en av de mest fryktinngytende tsunamiene i planetens historie.

Den skapte et regn av glovarme glasskuler, endret livet på jorden og utryddet dinosaurene.

Den gigantiske asteroiden som dundret inn i jordens overflate for 66 millioner år siden, er noe av det dødeligste som har skjedd i jordens historie.

Nå har forskere ved universitetet i Michigan utarbeidet en detaljert simulering av den megatsunamien som ble skapt i de skjebnesvangre minuttene etter sammenstøtet. Og det viser seg at den kan ha vært flere tusen ganger så voldsom som noen annen tsunami vi kjenner til.

«Enhver historisk dokumentert tsunami blekner i sammenligning», skriver forskerne.

Her er de fem dødeligste tsunamiene

30 000 ganger så mye energi

Studien er en av de første som virkelig har undersøkt de globale konsekvensene av den forhistoriske kjempetsunamien i en fagfellevurdert utgivelse.

Forskernes modeller avslører at bølgene var store nok til å endre havbunnen flere tusen kilometer fra nedslagspunktet på kanten av Yucatán-halvøya i Mexico, og at de antagelig har nådd en høyde på rundt tre hundre meter en time etter selve nedslaget.

Beregningene viser også at energien i havbølgene var hele 30 000 ganger så stor som i tsunamien som veltet inn over 14 land rundt Det indiske hav andre juledag 2004 og kostet mer enn 225 000 mennesker livet – en av de største tsunamiene i moderne historie.

Se animasjonen: Tsunami sprer seg over Det indiske hav i 2004

26. desember, 2. juledag, 2004 rammet en tsunami av voldsom størrelse og kraft 14 land rundt Det indiske hav. Minst 226 000 mennesker omkom. Denne videoen viser tsunamiens reise fra jordskjelvets episenter i nærheten av Sumatra.

Loddrett mur dundrer inn over land

Forskerne undersøkte dessuten 120 ulike jordlagsprøver fra både før og etter nedslaget for å dobbeltsjekke datamodellene sine.

Tsunami
© Shutterstock

Les også:

Her fant de beviser for at bølgene nådde hele veien til det som i dag er New Zealand, og forstyrret sedimenter i havbunnen på andre siden av kloden.

Forskerne så ikke spesifikt på hvor høye bølgene rundt kystområdene var. Men de beskriver hvordan de antagelig har nådd dramatiske høyder etter hvert som de nærmet seg land, siden bølgelengden blir presset sammen og tvinger vannet oppover som en loddrett mur som dundrer inn over land.