Earth core

Et jerndråperegn skapte Jordens kjerne

Ifølge en ny teori blev Jordens kerne dannet af nedsivende jern.

15. april 2014

Det største dypet vi mennesker har klart å bore oss ned til noensinne, er litt mer enn 12 kilometer – en brøkdel av avstanden inn til Jordens kjerne på cirka 6400 kilometer.

Basert på laboratorieeksperimenter har forskere ved Stanford University i California, USA, nå presentert sin egen løsning på en av de mange gåtene rundt kloden vår – mysteriet om hvordan kjernen av metall ble til.

Ved hjelp av avansert røntgenteknologi undersøkte forskerne hvordan jern og bergarter reagerer under det enorme trykket og den ekstreme varmen som råder inne i Jorden.

Metallisk regnvejr skabte Jordens kerne

Testresultatene tyder på at kjernen ikke oppsto fiks ferdig på en gang. I stedet ble den skapt gjennom millioner av år i en prosess som kan kalles metallisk regn, der dråper av jern fra mantelen – den delen av Jorden som går fra jordskorpen og ned til den ytre kjernen på cirka 2900 kilometers dyp – har sivet ned i kjernen.

Forskerne mener at trykket presset jernet ut av fjellgrunn på mer enn 1000 kilometers dyp. Jerndråpene samlet seg i små bekker som trengte ned gjennom bergartene og inn i kjernen – omtrent slik varmt vann trenger ned gjennom kaffekornene i en kaffetrakter.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: